Consiliul Concurentei a declansat anul trecut o investigatie asupra contractului dintre Loteria Română şi firmele cu capital grecesc, Intralot si Intracom, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană. Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca investigatia a fost deja finalizata. "Urmeaza sa avem o audiere", a precizat Chiritoiu. Este o investigatie legata de o posibila intelegere intre companii, care poate avea ca efect restrangerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei. Potrivit informatiilor HotNews.ro, in cazul in care rezultatul investigatiei care tocmai a fost finalizata este ca au existat intelegeri intre companii, nu mai poate fi incheiat un contract similar intre Loteria Romana si firma cu care se afla in negocieri in acest moment.

Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, urmatorul contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT) va fi incheiat cu grupul austriac Novomatic care, intamplator sau nu, detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot, pe o perioada de 15 ani. Actualele contracte, cele cu Intracom si Intralot au fost incheiate pe o durata de 10 ani si expira la sfarsitul lui noiembrie. Despre actualele contracte au aparut in mai multe randuri informatii ca sunt total dezavantajoase pentru Loterie, in conditiile in care cota de castig a fost pana in 2008 de 80% pentru greci si 20% pentru compania de stat. Surse apropiate negocierilor actuale mai arata ca va fi negociat un contract cu Novomatic tot in dezavantajul statului.

"Expirarea contractului cu Intracom si Intralot creeaza oportunitatea pentru incheierea unui nou contract cu privire la exploatarea jocurilor de tip VLT. Compania Nationala Loteria Romana a declansat o procedura de selectie, in scopul de a selecta un operator international major in domeniul jocurilor de tip VLT, in scopul de a stabili un parteneriat in acest domeniu. Procedura respectiva nu s-a incheiat in acest moment", se arata intr-un raspuns al Loteriei Romane transmis HotNews.ro in luna septembrie.

In cursa pentru acest contract a dorit sa se inscrie si grupul german Gauselmann, prin firma Merkur Casino. De altfel, a trimis in doua randuri oferte pentru un parteneriat cu Loteria Romana. In mod suprinzator,Loteria a refuzat sa primeasca grupul german Gauselmann in procesul de selectie a unui nou beneficiar. Refuzul a fost transmis ieri, 17 octombrie, printr-o scrisoare. "In prezent, Loteria Romana se afla in proces de selectie a unui potential partener pentru desfasurarea activitatii de videoloterie (VLT), proces aflat in desfasurare, fapt pentru care, in acest moment nu putem da curs solicitarii d-voastra", se arata in raspunsul obtinut de HotNews.ro.

Merkur propunea Loteriei Romane incheierea unui parteneriat, in care 80% din profitul realizat de echipamentele care fac obiectul prezentei oferte sa ramana la Loteria Romana si 20% din profitul realizat sa revina societatii Merkur pentru echipamentele si serviciile conexe oferite.

Consiliul Concurentei a declansat anul trecut o investigatie asupra contractului dintre Loteria Română şi doua firme cu capital grecesc, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna aprilie ca in acest an investigatia va fi finalizata. "Comisia Europeană se uită dacă este ajutor de stat, iar noi ne uităm dacă este încălcată legea. Avem investigaţie deschisă acum un an şi este un caz similar cu cel cu «băieţii deştepţi» din energie. Contracte încheiate pe termen foarte lung, din cauza cărora există suspiciunea că piaţa este închisă şi nu este permisă intrarea altor jucători", a explicat Chiriţoiu, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in cadrul careia analizeaza, pe de-o parte, contractul incheiat intre Loteria Romana si societatile cu capital grec, avand ca obiect jocul de noroc denumit videoloterie, iar pe de alta parte reglementarea care incadreaza videoloteria in categoria jocurilor loto, pentru care Loteria Romana are exclusivitate, si nu slot-machine, desfasurat pe piata concurentiala.