Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri 9 memorandumuri legate de mai multe proiecte pe care Romania ar urma sa le deruleze impreuna cu Republica Populara China. Aceste memorandumuri au fost semnate in contextul in care saptamana viitoare vor avea loc la Bucuresti intalnirea prim-ministrilor din China-Europa Centrala si de Est si Forumul Economic China-Europa Centrala si de Est.

"Aş vrea să dau câteva detalii legate de evenimentul politic şi economic care va începe luni, 25 noiembrie, la Bucureşti, vizita oficială a primului-ministru al Chinei împreună cu o delegaţie de miniştri şi oameni de afaceri. Este vorba, sper să nu greşesc, de circa 300 de oameni de afaceri din China. Cu această ocazie există, evident, dimensiunea politică privind relaţiile bilaterale între România şi China. Există, însă, şi dimensiunea regională, deoarece la Bucureşti se va desfăşura reuniunea prim-miniştrilor din Europa Centrală şi de Est cu primul-ministru al Chinei", a declarat premierul Victor Ponta la finalul sedintei Guvernului de miercuri.

Ponta a mai spus că va avea loc şi o întâlnire bilaterală a delegaţiei chineze cu Guvernul României, urmand sa fie semnate mai multe memorandumuri şi acorduri: declaraţia politică, scrisori de intenţie în domeniul energiei, sanitar-veterinar, în domeniul colaborării culturale şi o serie de contracte comerciale.

Memorandumurile aprobate de Guvern

  • Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populară China în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare cu precădere în vederea realizării Unităţilor 3 si 4 de la CNE Cernavodă.
  • Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpusteşti.
  • Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului de tip "Green/Brown Field" pentru construirea unui grup energetic nou de minim 500 MW la Termocentrala Rovinari.
  • Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului „Lucrări la Termocentrala Deva privind reabilitarea Grupului nr. 4 şi instalaţii de desulfurare pentru Grupurile nr. 3 si nr. 4” promovat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara.
  • Memorandum privind "Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe"
  • Memorandum cu tema: Aprobarea Protocolului între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P Chineză
  • Memorandum cu tema: Aprobarea Protocolului ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de carne de porc în R.P Chineză
  • Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România (Departamentul pentru Energie) şi Administraţia Naţională pentru Energie din R.P Chineză cu privire la cooperarea în proiecte de energie nucleară
  • Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la  înfiinţarea reciprocă a Institutului/Centrului Cultural

NOTA. Despre o colaborare cu partea chineza in privinta proiectelor energetice se vorbeste de mai multi ani. Pana in prezent nu s-a concretizat nimic.