"Aş vrea să dau câteva detalii legate de evenimentul politic şi economic care va începe luni, 25 noiembrie, la Bucureşti, vizita oficială a primului-ministru al Chinei împreună cu o delegaţie de miniştri şi oameni de afaceri. Este vorba, sper să nu greşesc, de circa 300 de oameni de afaceri din China. Cu această ocazie există, evident, dimensiunea politică privind relaţiile bilaterale între România şi China. Există, însă, şi dimensiunea regională, deoarece la Bucureşti se va desfăşura reuniunea prim-miniştrilor din Europa Centrală şi de Est cu primul-ministru al Chinei", a declarat premierul Victor Ponta la finalul sedintei Guvernului de miercuri.
Ponta a mai spus că va avea loc şi o întâlnire bilaterală a delegaţiei chineze cu Guvernul României, urmand sa fie semnate mai multe memorandumuri şi acorduri: declaraţia politică, scrisori de intenţie în domeniul energiei, sanitar-veterinar, în domeniul colaborării culturale şi o serie de contracte comerciale.
Memorandumurile aprobate de Guvern
- Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populară China în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare cu precădere în vederea realizării Unităţilor 3 si 4 de la CNE Cernavodă.
- Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpusteşti.
- Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului de tip "Green/Brown Field" pentru construirea unui grup energetic nou de minim 500 MW la Termocentrala Rovinari.
- Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului „Lucrări la Termocentrala Deva privind reabilitarea Grupului nr. 4 şi instalaţii de desulfurare pentru Grupurile nr. 3 si nr. 4” promovat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara.
- Memorandum privind "Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe"
- Memorandum cu tema: Aprobarea Protocolului între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P Chineză
- Memorandum cu tema: Aprobarea Protocolului ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de carne de porc în R.P Chineză
- Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România (Departamentul pentru Energie) şi Administraţia Naţională pentru Energie din R.P Chineză cu privire la cooperarea în proiecte de energie nucleară
- Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la înfiinţarea reciprocă a Institutului/Centrului Cultural
NOTA. Despre o colaborare cu partea chineza in privinta proiectelor energetice se vorbeste de mai multi ani. Pana in prezent nu s-a concretizat nimic.
Chinezii asteapta la usile tuturor tarilor, din Africa, din Asia, din zona fosta comunista, a Europei, sa intre cu bani, cu muncitorii lor harnici si bine calificati, sa acapareze o cat mai mare parte a lumii.
Nu ii mai incap granitele Chinei. Au munti de bani, au forta de munca ieftina, bine calificata si docila, oriunde s-ar afla, fata de sefii de-acasa.
Pamantul nostru, extrem de roditor, azi lasat parloaga, natura de la noi, prielnica unei vieti sanatoase, nebantuita de furtuni de nisip rosu, orbitor, nociv, toate acestea sunt o invitatie dumnezeiasca, apetisanta, pentru chinezi. Saliveaza de pofte.
Nu este mare lucru sa le deshizi usa tarii, este mai greu sa le-o tii inchisa.
Americanii, driblati permanent de chinezi, sunt fericiti cand vad ca deschidem larg usile, sa intre norul chinez?
Vai de capu' nost'! Zi "chinezarie" si ai zis "calitate proasta"!!
Carnea de catel este papa bun pentru chinezi.
Uite asa va lucra si tov. pentru tara.
Pe români nu-i interesează proiectele , ci şpăgile indiferent de proiecte.
Numa' ca la ei nu-i zice asa - ii zice "cheltuieli de protocol" (sau "promovare" sau ceva in sensul asta ;)
Filiera CANDU, aplicata la grupurile existente (nr.1 si 2) este creata de nuclearistii canadieni; reactoarele sunt cu 385 de tuburi de presiune (nu cu vas de presiune, cum este majoritar in lume); functioneaza cu uraniu natural si cu apa grea (produse in Romania, in instalatii cu capacitate suficienta, care s-au realizat cu investitii enorme); anvelopa din beton armat, pentru reactorul nr.3, este construita; grupurile turbogeneratoare sunt din din SUA, instalatiile generale din Italia; tot planul general al centralei este conceput pentru aceasta solutie de echipare a acesteia; filozofia de securitate nucleara este conceputa de canadieni, potrivita cu specificul CANDU; personalul de exploatare, intretinere, reparatii este familiarizat cu acest tip de centrala; constructorii (constructii si montaj mecanic, electric, control, comanda, automatizari) s-a specializat prin executarea grupurilor 1 si 2.
Filozofia de Asigurarea Calitatii este elaborata de canadieni si este familiara specialistilor romani, etc., etc.
S-or fi specializat si ei in asa ceva ;)
Asteptam domnule Ponta asteptam! Nu uitati de noi!
Vrem minerit la Rosia Montana!