Mirela Matichescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Turism, sustine, potrivit unei declatatii de presa, ca cea mai mare problema care impiedica vizitarea Romaniei de catre turistii turci era obtinerea vizelor de calatorie. Astfel, cetățenii turci care vor să vină în vacanță în România vor primi viza de scurtă ședere în maximum 48 de ore, a anuntat Matichescu. Acesta crede ca dupa rezolvarea problemei cu vizele, turistii turci vor vizita chiar si litoralul romanesc.

Documentația depusă pentru obținerea vizei rămâne neschimbată, însă eliberarea permiselor de intrare în Romania se va face într-un timp mult mai scurt.

"Consider că potențialul pieței turce este uriaș și ar fi fost o defavoare adusă României să nu profităm de acestă oportunitate. Litoralul Mării Negre, stațiunile montane precum și marile orase din România reprezintă destinații accesibile pentru turiștii turci, mai ales în contextul facilităților existente acum din punct de vedere al transportului aerian. Și ma refer la introducerea, de anul trecut, a zborurilor directe de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu – Istanbul, pe lângă cele operate deja pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București. Am stat de vorbă cu reprezentanți ai industriei de profil din Turcia și, din punctul lor de vedere, cea mai mare problemă pentru turiștii turci era obținerea vizelor de călătorie. Prin urmare, am ridicat această problemă reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și, cu sprijinul acestora, am obținut urgentarea procedurilor de acordare a vizelor pentru cetățenii turci”, a spus Mirela Matichescu.

"Avem ce să oferim vizitatorilor străini și ca urmare a urgentării procedurilor de eliberare a vizelor ne așteptăm ca în sezonul estival, pe litoralul românesc să înregistrăm pentru prima oară grupuri semnificative de vizitatori din Turcia", a precizat Matichescu. Declaratia a fost facuta cu ocazia participării la târgul de turism care s-a desfășurat în perioada 30 ianuarie – 2 februarie la Istanbul.