Liviu Dragnea anunta ca o companie chineza va construi de la zero calea ferata de mare viteza Bucuresti - Constanta "cu sprijin financiar al Chinei"
"Avem doua obiective formulate de comun acord care vor fi realizate prin sprijinul financiar al partii chineze. In zilele imediat urmatoare specialistii companiei chineze de Cai Ferate vor veni in Romania pentru a incepe analizele preliminare care sa stea la baza elaborarii studiului de prefezabilitate pentru realizarea pentru inceput a doua obiective: linia de mare viteza Constanta - Bucuresti, ca parte a Coridorului IV Constanta - Bucuresti - granita de vest a Romaniei, si modernizarea inelului feroviar al Capitalei, respectiv cale ferata cu viteza sporita', a anuntat Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, partea romana doreste ca Bucuresti - Constanta sa fie o linie ferata noua pentru ca cea existenta a fost deja modernizata cu fonduri europene.
In privinta costurilor, Dragnea a precizat ca acestea vor fi stabilite dupa analizele preliminare efectuate gratuit de partea chineza: "Este un cost destul de estimativ al intregului tronson de la Constanta la Bucuresti pana la granita de vest si inelul Bucurestiului si era vorba si de Coridorul IX, care deocamdata a fost scos, in jur de 11 miliarde de dolari", a spus Dragnea.
Proiectul feroviar romano-chinez implica si participarea unor firme romanesti, lucru stipulat in memorandumul semnat.
"Colaborarea va fi foarte clara atat intre companiile chinezesti, cat si intre companiile locale din Romania si a fost una dintre conditiile importante pe care le-am pus in negociere ca si companiile din Romania sa lucreze pentru ca, pana la urma, sunt importante nu numai investitiile in sine, dar si comenzile care se fac in economia romaneasca", a explicat Dragnea.
Pe de alta parte, Liviu Dragnea a declarat ca i-a solicitat vicepremierului chinez Zhang Gaoli sa le transmita companiilor chineze care vor sa investeasca in Romania sa nu mai ceara garantii guvernamentale, pentru ca statul roman nu poate acorda asemenea garantii.
"Am avut o intalnire cu vicepremierul Zhang Gaoli si, printre altele, i-am cerut sa solicite Ministerului de Externe sa transmita companiilor interesate sa investeasca in Romania (...) sa nu mai solicite garantie guvernamentala sau garantie suverana de la statul roman, pentru ca nu putem sa facem lucrul asta pe de o parte, iar pe de alta parte am cerut sa intervina pentru ca institutiile financiare din China sa se implice in finantarea acestor investitii importante pentru noi. Am avut si prima reactie astazi, o reactie foarte buna: am primit informatia chiar de la ultima companie cu care ne-am intalnit, ca de la Ministerul de Externe li s-a transmis ca in Romania sa nu mai ceara garantii de stat", a anuntat Dragnea, citat de Mediafax.
Vicepremierul Liviu Dragnea a inceput pe 20 martie o vizita de lucru in China, care se va incheia miercuri.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Totul Bucuresti - Constanta, Bucuresti - Brasov.
Sa aiba miticii sa mearga la mare si la munte, cocalarii si petardele lor moldovence.
In loc sa faceti drumuri si autostrazi in Ardeal, de unde vine banul greu, voi faceti cai ferate de mare viteza pentru Mazare si restul besitzilor din Bucale.
Problema e ca s-a cheltuit deja 1 miliard de euro in reabilitarea linei curente.
Iar acum sova ne spune ca sa se construiasca una de la zero. Asta cu "pe banii chinezilor" este praful in ochi, pentru ca chinezii nu sunt chiar asa prosti sa piarda bani. Mutarea trenurilor pe linia chinezilor ptr ca ei sa incaseze din exploatare este in detrimentul statului roman.
cea mai mare si pacatoasa afacere: vinzi viitorul economic al tarii. Mai rau decat daca ai vinde resursele.
Prevad un viitor celebru: romanii saraci si umiliti in propria tara. Mamaliga va exploda din nou, insa noi cei de acum nu am fost in stare sa impiedicam porcaria asta.
S-a vazut atat de perfect cine-s oamenii astia (ponta, dragnea, felix, jiji, antonescu, etc etc) si totusi mamaliga a votat masiv cu gunoaiele astea.
Si-o merita din plin, mamaliga asta de doi lei numita poporul roman!
Ai punctat bine partea economica si cea legata de suma cheltuita/furata aiurea. Mai trebuie mentionat si ca poti sa bagi oricati bani, cand vine minoritarul si ia releul...
Ei incep cu Bucuresti Constanta, de care nu-i pasa nimanui, care exista deja, si pe care vor sa o foloseasca pretext pentru ceva ciordeales tipic.
Si cum s-a hotarat si Ponta sa faca o vizita oficiala tocmai pentru a suda o relatie mai profitabila cu chinezii... poate iese si o privatizare a Portului Constanta... cine stie!
E usor sa iei un credit chinezesc, pt ca se da gramada, si nu trebuie justificat la cheltuire... nu e ca fondurile UE!
Asa ne trebuie, betivii de carciuma vand voturile pe un pui congelat, iar mafiotii vand tara companie cu companie!
Daca vorbeam de o linie de 500-800 de km, da, renta, dar asa, orice ai face, nu castigi mai mult de o ora la distanta Bucuresti-Constanta ca sa merite ingroparea altor sute de milioane.
Ma indoiesc ca s-ar elimina opririle de la Drajna, Cernavoda, Medgidia, intrucat acestea fac legatura cu alte orase, opriri care scad din viteza medie.
In plus, in extrasezon, nu vad asa mare inghesuiala pe ruta Bucuresti-Constanta, fie pe calea ferata, fie pe autostrada.
Iar dacă nu e suficient de lungă, la o adică se poate ocoli prin Alexandria.
Altfel cum ar putea cere ei pe Comarnic Brasov Eur 1.8 Mld pt 60 d ekm - daca pe fonsuri UE Sibiu Pitesti (120 km) costa max Eur 1.5 Mld.
Vine si el langa voinucul de la mari proiecte...
In plus, ea exista deja, si acum vor sa mai bage ceva miliarde.
Miticii sunt buni doar la tunuri si vrajeli de neam prost.
Constanta reprezinta cel mai mare port din aceasta parte a Europei. Este foarte important sa fie conectat retele de transport europene.
Nu e reabilitata linia? Stii cat face trenul pana la Arad sau Oradea?
Nu vorbi tampenii. E vorba despre indivizi incompetenti si rau voitori. Cu trenurile de mare viteza circula persoane, nu marfuri. Cine va circula cu trenul de mare viteza intre Bucuresti si Constanta, in conditiile in care ai autostrada pe care faci maxim 2 ore sau trenuri la 2 ore 30?
In schimb, de la Oradea ar merita sa ajungi la bucuresti in 3 ore. Sau din Budapesta in 5.
eu credeam ca banu greu vine din sud ... poate gresesc , explica te rog .
- de la prajitoarele de paine facute de DeLonghi la Cluj
- de la garniturile si cablurile Bosch tot Cluj
- de la serviciile IT prost platite tot din Cluj
- de la carnea stricata tot din Cluj
- de la chiriile umflate ca la "bukale" tot in Cluj
- de la alocatiile asistatilor din BN, SJ, AB, HD, BH, SM
- de la cinstitii care se numesc mafia de la Cluj
si as mai enumera, dar nu am timp!
cele mai importante orase sunt cele port: atena- salonic,haga amsterdam,paris marsilia,berlin-hamburg,anvers,liverpool,barcelona etc etc.Numai la noi datorita iobagiilor din ardeal care au ajuns sa conduca pe la bucuresti au ajuns orase de 2 bani din ardeal sa aiba industrie! Insa lucrurile se schimba.De timisoara nu a mai auzit nimeni de multi ani.La cluj a venit nokia ca era boc pe acolo.Si a luat ajutor de la statul mitic vreo 90 de milioane de euro si dupa un an a plecat.Se lucra mai incet pe acolo.In rest marea industrie,rafinarii,curentul de produc in Regat,Prin ardeal in afara de ciorapi jolidon si o bere ca nu o bea nimeni nu prea exista nevoie de infrastructura!
Şi se vede treaba, ii doare-n dos de restul ţării. Aşa ca votaţi-i in continuare... :-)
Reparată-cârpită sau modernizată, nu ştiu ce rentabilitate va mai avea, pe lângă A2, când tot ţaranu' are un autoturism... poate doar sa-si bage ei comisioane in buzunar.
Maine o sa auzim ca vom avea si un zgarie nori Burj al Arab in Bucuresti sau metrou subteran care sa uneasca toate orasele din Romania...
De ce naiba nu m-am facut politician, ca sa pot debita ineptii si sa fiu platit pentru asta?
Se face o cale ferata paralela cu cea existenta..
Cea existenta permite 160km/h (teoretic) cea noua va permite tot atat.
De ce? pentru ca va fi furat cablul de alimentare, ca nu vom avea bani de mers mai repede, pentru ca....
De ce facem acest lucru: sa se vada Dragnea, Ponta si cu Mazare.
Avem nevoie de locuri de munca; nu avem nevoie de prostii politice
Mai bine vin pe 2 transe de la chinezi:
Transa_1: cu dedicatie pentru baroni
Transa_2: pentru proiectul propriu-zis
Uite asa le trebuie UE daca vor planuri, strategii, etc...
PS: Textul de mai sus a fost o GLUMA. AMARA!
Nu-i bai, cei 70% n-au nevoie sa inteleaga.
CIRC sa fie!
Magistrale[modificare | modificare sursă]
800 București (Nord) - Ciulnița - Fetești - Medgidia - Constanța - Mangalia (225 km)
Această linie de cale ferată a fost modernizată și în prezent pe majoritatea distanței se poate circula cu o viteză maximă de 160 kilometri/ora pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru trenurile de marfă. Cele mai rapide trenuri de pasageri pot strabate distanța dintre București și Constanța într-o durată de timp de peste 2 ore, atât cât făceau și în urmă cu 20 de ani, înainte să se investească aproape 900 milioane euro în reabilitarea acestei linii ferate.[1]
Calea ferata este și singura din România pe care trenurile pot atinge cea mai ridicată viteză în anul 2011.
Ne trebuie mai mult?
Predeal-Brasov-Curtici
Brasov-Cluj-Oradea
Brasov-Satu Mare- B Mare
Bucuresti-Suceava, Iasi, Galati
Cernavoda-Faurei-Buzau
Sunt atatea de facut si ei dubleaza o linie existenta?
Sigur ca dupa asta vor face Bucuresti-Alexandria!!!
Mincinosi ..ce va pasa voua de populatie cand vou va lafaiti in averi!
De ce alegem banii chinezesti
Principalele lucrări de modernizare propuse de CFR SA pentru perioada 2013-2015 vizează liniile de cale ferată de pe Coridorul IV Paneuropean. Costul total al lucrărilor din cadrul acestui proiect se ridică la 10,2 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), din care 6,8 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă contribuţia Uniunii Europene prin POS-T, program blocat în prezent din cauza unor nereguli sesizate de Comsia Europeană.
pe langa dragnea il mai avem si pe al doilea cheltuitor al tarii Oprescu la fel de iresponsabil, pasaje, tuneluri pe sub casa poporului, renovari de stadioane abia terminate, etc, unde se mai umfla vreo 5 miliarde.
pt pesedisti toate vin de la rasarit.
ponta vrea apropiere de rasarit si tot lauda investitiile chineze. uita ca suntem in UE sau incearca sa ne indepartee deliberat. prost sau nu psd-istii sunt nocivi
sau
Bucuresti - Moscova.
Atunci va credem.
Propun eutanasierea celor care l-ar mai vota pe asta.
Dupa ce s-a ingropat 1 miliard de euro in reabilitarea liniei Bucuresti-Constanta pentru ca trenurile sa ajunga cu un sfert de ora mai repede decat autocarele (asta cand nu sunt furate instalatiile de semnalizare, altfel faci 5 ore pe tren), nea asta vrea sa mai ingropam inca alte sute de milioane de euro in aceeasi linie, in timp ce restul liniilor din RSR sunt praf, trenurile se inzapezesc inaintea masinilor iar o calatorie cu trenul dureaza mai mult decat daca o faci cu o amarata de Dacia 1300.
In ambele cazuri este vorba de fapt tot de banii nostril, pe aia ii cheltum!
Procedura legala de atribure fie in concesiune, fie in parteneriat public privat nu poate fi la discretia Guvernului ci trebuie respectata legea - atribuire compeititva.
Nu "vin chinezii cu banii lor" ci "vin chinezii sa ia banii nostril".
Ca in bancul ala radio Erevan: nu era masina ci era bicicleta si nu a primit-o premiu ci I s-a furat...