Rezultatele financiare ale companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) s-au imbunatatit considerabil in primele 9-10 luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2013, iar CFR-urile nu vor mai fi Cenusareasa in institutie, a declarat marti ministrul de resort, Ioan Rus, citat de Mediafax.

Toate companiile CFR - Marfa, Calatori, Infrastructura (CFR SA, n.r.) - nu vor mai fi Cenusareasa in Ministerul Transporturilor, din mai multe motive", a afirmat ministrul Transporturilor, intr-o conferinta de presa.

Ministerul arata ca, dupa cinci luni de aplicare a mai multor masuri de imbunatatire a performantei economice, reducere a costurilor si a arieratelor, majoritatea companiilor de sub autoritatea institutiei au trecut pe profit operational.

Datele insitutiei arata ca in primele noua luni din acest an veniturile CFR SA au crescut cu 11,1%, la 1,2 miliarde lei, cele ale CFR Calatori au urcat cu 28,9%, la 2,49 miliarde lei, iar in cazul CFR Marfa a fost inregistrat un avans de 2,8%, la 681,3 milioane lei.

Cheltuielile CFR SA au crescut in intervalul analizat cu 9,2%, la 1,09 miliarde lei, cele ale CFR Calatori au scazut cu 4,3%, la 1,35 miliarde lei, iar CFR Marfa a raportat cheltuieli de 717 milioane lei, mai mici cu 12,4%.

Pe de alta parte, CFR SA, Calatori si Marfa au inregistrat cresteri ale ratei profitului operational mai mari cu 8, 26, respectiv 22 puncte procentuale.

Datoriile au scazut cu 50,5% la CFR SA si cu 30,7% la CFR Calatori, in timp ce in cazul CFR Marfa au avansat cu 22,5%, din cauza platilor compensatorii pentru personalul disponibilizat in acest an, arata MT.

Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante, CFR SA a incheiat anul trecut cu un profit net de 84,1 milioane lei, iar CFR Marfa a avut pierderi de 262,9 milioane lei. Pentru CFR Calatori cele mai recente date disponibile sunt din 2012, cand operatorul feroviar a inregistrat pierderi de 992,2 milioane lei.

Potrivit Ministerului Transporturilor, CNADNR a realizat venituri de 1,36 miliarde lei in primele noua luni din acest an, in crestere cu 15,8%, iar Metrorex a consemnat venituri de 593,2 milioane lei, mai mici cu aproximativ 10%. Administratia Porturilor Maritime Constanta a raportat venituri de 200,7 milioane lei (+3,8%), iar Tarom a inregistrat venituri de 886 milioane lei (+5,9%).

Ministrul Transporturilor declara la finele lunii iulie, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca are ca obiectiv principal la conducerea institutiei aducerea pe profit operational a companiilor din subordine pana la finele anului viitor.