UPDATE Ikea a cumparat 33.600 de hectare de padure in Romania, de la fosti reprezentanti Harvard in Romania
Ikea a cumparat cele 33.600 de hectare de padure de la o firma suedeza, Greengold, condusa de fostii parteneri ai universitatii americane Harvard in Romania, si devine astfel cel mai mare proprietar de paduri din Romania.
Ikea a transmis, joi, la solicitarea Mediafax, ca a achizitionat suprafata respectiva de la firma Greengold European Capital SA.
RISE Project a anuntat, in luna ianuarie, ca universitatea Harvard a cedat, dupa un scandal imens de coruptie, o parte padurile detinute in Romania catre grupul suedez Greengold, condus de catre parteneri si angajati de la Bucuresti ai diviziei de investitii a universitatii americane.
Grupul a fost infiintat de un suedez de origine romana, Sorin Chiorescu, acesta fiind in prezent presedintele Greengold.
Chiorescu nu a putut fi contactat, pana la ora transmiterii stirii, pentru declaratii.
Un alt roman din echipa Greengold, Alexandru Florea, a refuzat sa comenteze informatiile.
Ikea a cumparat in Romania 33.600 de hectare de padure, de la o companie privata, in judetele Prahova, Buzau, Vrancea, Botosani si Bihor. Romania este prima tara in care Ikea Group isi va coordona singura activitatea de administrare a padurilor aflate in proprietate, prin intermediul unei companii romanesti, IRI Investments SRL, parte din Ikea Group.
"Ikea Group a decis sa investeasca in operatiuni forestiere. Aceasta decizie ne faciliteaza accesul la materie prima lemnoasa administrata sustenabil (...). Investitia in paduri este si o modalitate de a ne diversifica activele. Prin aceasta achizitie, Romania devine prima tara in care Ikea Group isi va administra propriile operatiuni forestiere si ne-am propus sa fim un exemplu de management sustenabil al padurilor", a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL.
Ikea nu a comunicat pretul tranzactiei.
Raspunzand unei solicitari Mediafax, Frederik de Jong a precizat ca nu poate comunica pretul din cauza contractului de confidentialitate incheiat cu fostul proprietar al padurilor, o companie privata.
Pentru moment, Ikea nu intentioneaza sa achizitioneze si alte paduri in Romania, a spus de Jong.
"Angajamentul Ikea Group in Romania este pe termen lung. Este insa prea devreme pentru a putea estima mai multe despre posibile alte investitii in acest moment. Dar suntem deschisi sa comunicam mai multe informatii imediat ce vor fi disponibile", a afirmat el.
Totodata, de Jong a aratat ca abordarea Ikea in privinta administrarii padurilor depaseste nevoile imediate ale business-ului, pentru a ajuta la schimbarea modului in care padurile sunt administrate pe termen lung.
Intrebat ce volum de masa lemnoasa va fi taiata anual si care este strategia de reimpudurire, reprezentantul Ikea a afirmat ca aceste date nu au fost inca stabilite.
"IRI (IKEA Resource Independence, n.r.) Investments SRL a incheiat de curand achizitia de paduri. In acest moment, eforturile noastre se concentreaza pe a ne asigura ca toti pasii necesari sunt facuti pentru a administra padurile in mod responsabil si pentru a adera la cele mai inalte standarde de management forestier. Este prea devreme pentru a putea spune mai multe in acest moment, dar suntem deschisi sa comunicam mai multe informatii imediat ce vor fi disponibile", a spus el.
Grupul ajunge sa detina astfel in Romania - in premiera mondiala - atat resurse de lemn, cat si o relatie directa de productie cu furnizorii locali de mobila, respectiv produse finite in magazine.
Potrivit Violetei Nenita, purchasing operations manager South East Europe Ikea Purchasing, in Romania Ikea colaboreaza cu peste 20 de furnizori, care produc in principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramica.
"Mai mult de 14.000 de persoane lucreaza pentru furnizorii nostri din Romania, iar valoarea produselor achizitionate de Ikea Group din Romania a crescut la peste 400 de milioane de euro pe an. Avem colaborari de peste 15 ani cu furnizorii nostri actuali, perioada in care cei mai multi dintre ei si-au marit vanzarile si si-au imbunatatit semnificativ capacitatile de productie", a adaugat Nenita.
Divizia de retail a Ikea Group este reprezentata in Romania printr-un magazin, deschis in Bucuresti in 2007, iar grupul a cumparat recent terenul pentru al doilea magazin, tot in Bucuresti.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
In plus, o mare parte din materia prima exploatata ar urma sa fie prelucrata tot la noi si transformata in mobila, nu vanduta la export ca materie bruta, asa cum fac toti marii "afaceristi" frati romani. Asta inseamna taxe platite la bugetul nostru din materia finita vanduta, indiferent daca este vanduta intern sau la export, ca sa nu mai spun si de locurile de munca.
De cand este prezenta in Romania Ikea a dovedit ca este un investitor responsabil si e cunoscuta politica lor prietenoasa cu mediul.
Oare cati isi mai amintesc ca bossul multimiliardar al Ikea, atunci cand a venit in Romania, a preferat sa mearga cu metroul?
Poate parea un excentric, avand si un mod de trai absolut modest, desi e cel mai bogat din Europa, fiind practic opusul imaginii oricarui tzoparlan milionar de la noi (cu mici exceptii - ca mi-a venit acum in minte Zoltan Teszari - de la RCS).
Intre timp luati si mancati chimicale din vest ca sa va putem vinde citostatice la pret dublu.
Alternativa e o cizma ruseasca pe grumaz. Si aceleasi exploatari de resurse...
Astia au in romania si magazine si furnizori, vireaza taxe la stat de milioane de euro anual. Cum v ar placea? sa plece si sa concedieze toti angajatii sau eventual statul sa nationalizeze tot, sa ne intoarcem in comunism? Sau poate vreti ca padurile sa fie cumparate de austrieci si exportat tot lemnul in austria si china?
Eu ma bucur ca Ikea a cumparat aceste paduri. Ma plimb zilnic prin romania si vad munti defrisati, si ghici de cine? De romani, unguri, austrieci!!! Astia nu au nici un interes sa taie tot si sa plece.. lemnul ajunge la furnizori si de aici mai departe in magazine ca produs cu valoare, nu cherestea.
Acum hai cu minusurile