Gazprom a devenit potentialul proprietar a peste 5 trilioane de metri cubi de gaze naturale, anunta ziarul Gazeta. Prin decizie guvernamentala, 31 de zacaminte de gaze, a caror licente se afla deocamdata in fondul de resurse nerepartizate, au fost transferate in rezerva federala de gaze, asupra caruia Gazprom are prioritate.

Hotararea, scrie publicatia mentionata, a fost luata in scopul asigurarii securitatii energetice. Conform amendamentelor la legea privind „Bogatiile subterane”, in categoria resurselor strategice intra zacamintele cu rezerve de gaze de peste 50 miliarde metri cubi, precum si toate sectoarele de platou continental.

„La unele zacaminte din regiunea Iamal, Gazprom nu detine decat licenta de prospectare. Probabil ca aceste sectoare vor intra in subordinarea Gazrpom fara licitatie”, crede expertul Maksim Sein.

„Costul unei licente pentru alte zacaminte va depinde, mai degraba, de vointa politica, este de parere Konstantin Batunin, de la Alfa-bank. Cumpararea lor de catre o companie de stat inseamna, de fapt, o simpla mutare de bani dintr-un buzunar in altul”.