Sapte federatii hoteliere cer interventia autoritatilor in cazul serviciilor tip Airbnb, acuzate de concurenta neloiala
"La Berlin existau 11.701 oferte Airbnb in februarie 2014, 13.800 in iulie 2015 si 15.300 in octombrie 2015; la Barcelona, s-a trecut de la 12.000 de oferte de inchiriat in septembrie la 14.539 anunturi in prezent, la fel pentru Roma, care avea 45 de oferte in 2009 si are astazi 18.400", a spus Laurent Duc, de la Uniunea franceza a meseriasilor si a industriei hoteliere (Umih).
"Este vorba de oferte, foarte adeseori de la proprietari de mai multe locuinte, apropiate de meseria noastra, a hotelierilor. Dar exista un dezechilibru real al impozitelor, al diverselor obligatii, si de aceea cerem guvernelor din Europa o mai mare echitate, o reala transparenta", a afirmat si Jacques Barre, presedintele uniunii franceze a lanturilor hoteliere (GNC).
Aceste federatii afirma ca nu sunt impotriva acestei afaceri, ci doresc doar ca "regulile jocului sa fie respectate de toti".
"In Spania, de exemplu, daca vrei sa deschizi un hotel, trebuie sa respect 244 de legi, ceea ce este costisitor si se reflecta asupra clientului", spune Didac Garcia Carrete, director la confederatia spaniola a hotelurilor (CEHAT).
Acestia cer, printre altele, aplicarea unei proceduri de inregistrare si de autorizari sistematice pentru orice oferta de inchiriere, respectarea legislatiei fiscale dar si "verificarea identitatii vizitatorilor in conformitate cu obligatiile acordului Schengen".
Potrivit lui Didac Garcia Carrete, "la Barcelona, unde oferta Airbnb este oficial de aproape 15.000, in realitate ajunge la 150.000 de anunturi de inchiriere".
Au fost invocate si aspecte legate de securitate. "La Londra, 76% dintre incendii au avut loc in locuinte. Exista reglementari, dar cine le aplica pentru aceste oferte", se intreaba Jane Seymour, consilier juridic la asociatia britanica a hotelierilor.
Airbnb a publicat miercuri un cod de buna conduita si a promis ca se va asigura ca persoanele care inchiriaza locuinte respecta reglementarile fiscale si nu agraveaza tensiunile pe piata imobiliara.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Pai daca eu pot sa iau de la un "fizic" o casa cu bucatarie, baie, dormitoare, pentru 3 zile, la jumate de pret decat la hotel, ba chiar mai putin, de ce n-as faceo?
Hai sictir cu concurenta voastra neloiala, nesatuilor de bani!
Dictatura corporatiilor, tineti minte!
Fix la fel cum e si cu Uber, cum ai zis.
daca insa ma duc la costel acasa imi asum riscul ca buda sa fie infundata si sa nu aiva apa calda.
ce mi se pare cel mai misto este asaltul impotriva concurentei. piata va echilibra lucrurile in final. nu intr-un an, nu in doi, dar o va face. iar disperarea hotelurilor (ca si a taximetristilor) imi spune clar ca ei stiu ca aceasta echilibrare va fi in defavoarea lor. adica raportul calitate/pret in cazul hotelurilor este net in defavoarea clientului.
Dute la mare si critica lenjeria murdara sau lipsa hartiei la baie - ii doare in cot! ca oricum ajung alti fraieri sa fie multumiti...
Dar in cazul asta cu hotelurile si apartamentele de inchiriat in regim hotelier e cam mare discrepanta intre ce trebuie sa faca un hotel si ce taxe plateste fata de cineva care pune un anunt pe airbnb. Iar daca cei cu anunturile sunt de fapt tot afaceristi cu zeci de apartamente la inchiriat, cam bate la ochi.
e timpul sa va vina mintea la cap!!
sunteti intr-o lume dinamica - pe care se pare ca nu o intelegeti!!
nu sunteti capabili sa oferiti servicii de calitate, nu intelegeti notiunea de respect fata de client!
in curand astfel de servicii va vor sufoca - vezi UBER!! si voi veti disparea in ghena istoriei
Aaaaa, hotelierii vor sa jupoaie pentru citeva luni si sa benchetuiasca tot anul...nu sa puna osul la munca.