Ministrul Transporturilor, despre proiectele de autostrazi in lucru care au primit fonduri insuficiente pentru 2016: Daca vor exista rezultate bune, vom suplimenta bugetul cu 2 miliarde de lei
Pentru 2016, Ministerul Transporturilor a primit 11,8 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget aprobat miercuri de Guvern. "Se observa ca s-a inregistrat o scadere fata de anul precedent. Aceasta scadere este doar temporara. Este vorba de noul mecanism pe care l-am pus la punct cu Ministerul de Finante de a pastra o rezerva nealocata la inceput. In cazul in care vor exista rezultate bune pe santiere, aceasta suma se va majora cu 2 miliarde, ceea ce ne va duce la suma de 13,864 miliarde, ceea ce inseamna mai mult cu jumatate de miliard fata de alocarea de anul trecut", a explicat Costescu.
Acesta spune ca acel fond din care vor fi luate sumele suplimentare este "pastrat intr-o zona speciala la Guvern". Ministrul Transporturilor considera ca este o metoda foarte buna sa nu mai fie alocati banii de la inceput. "Constructorii considera ca li se cuvine, sefii de proiect din interiorul companiilor considera ca sunt stapanii lor. Va fi o competitie. Acesta este un motor foarte bun de motivare si a constructorilor si a personalului", a mai spus Costescu.
Ministrul a explicat ca din cei 11,8 miliarde de lei, 7,4 miliarde de lei sunt pentru investitii, 4,1 miliarde de lei pentru intretinere si subventii, iar restul cheltuieli de functionare a aparatului administrativ.
Reamintim ca cele mai importante autostrazi pe care le Romania le construieste in prezent si care sunt finantate pe bani europeni - autostrazile A1 Lugoj - Deva si A10 Sebes - Turda - risca sa fie intarziate substantial din cauza ca in proiectul de buget pe 2016 au primit mult mai putini bani decat ar fi necesar ca ele sa fie continuate in ritm sustinut. Pentru cele doua autostrazi s-au alocat doar o treime, respectiv un sfert, din cat ar avea nevoie, avertizeaza expertii. Alocarile s-au facut pe baza slabei executii din 2015, insa anul care se incheie a fost unul plin de tergiversari birocratice, probleme care acum sunt in mare parte rezolvate si care lasa loc unui an 2016 in care se poate lucra in forta daca exista finantare suficienta.
Citeste si Semnal de alarma la Transporturi: Marile autostrazi pe bani europeni risca sa fie intarziate pentru ca au fost subfinantate puternic in noul buget

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Numai dupa ce darami cotetul, poti scapa de sobolani, si dupa aceea poti cladi o fundatie sanatoasa si o constructie curata si eficienta.