In acest an, Inspectoratul General pentru Imigrari poate emite avize de angajare/detasare pe teritoriul Romaniei unui numar de 5.500 de cetateni straini, lucratori nou-admisi, conform Hotararii de Guvern emise in acest sens, informeaza IGI.

Potrivit actului normativ, contingentul se stabileste in functie de tipul de lucrator nou-admis pe piata fortei de munca, dupa urmatoarele criterii: lucratori permanenti - 3500, lucratori stagiari - 200, lucratori sezonieri - 200, lucratori transfrontalieri - 100, lucratori inalt calificati - 800 si lucratori detasati - 700.

Avizul de angajare/detasare este documentul oficial care da dreptul strainului, cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European, sa desfasoare activitati lucrative in Romania.

Pe parcursul anului 2015, Inspectoratul General pentru Imigrari a emis un numar de 2506 autorizatii de munca, inregistrandu-se o usoara crestere a acestora comparativ cu anul 2014 cand au fost aprobate 2346. Cele mai multe autorizatii au fost pentru lucratori permanenti (1810), urmate de cele ale lucratorilor detasati (489) si inalt calificati (207).

Pentru prevenirea si combaterea muncii nedeclarate a cetatenilor straini, anul trecut, au fost efectuate 577 actiuni, controale si verificari la peste 800 de societati comerciale. In cadrul acestora au fost depistati 74 de straini care desfasurau activitati lucrative fara forme legale, dintre care 48 se aflau cu sedere ilegala pe teritoriul Romaniei, iar 26 aveau drept de sedere, insa nu indeplineau conditiile legale pentru a lucra.

Politistii de Imigrari au emis pentru 24 de straini decizii de returnare, o persoana a fost indepartata din tara, alta persoana a solicitat o forma de protectie internationala, iar alti 48 de cetateni straini au fost pusi in legalitate. De asemenea, au fost aplicate 279 sanctiuni contraventionale cetatenilor straini si societatilor comerciale in valoare de 475.850 lei.