Guvernul ar putea aproba saptamana viitoare normele de aplicare a legilor privind achiziţiile publice
"In legatura cu situatia de facto a achizitiilor publice, pot sa va spun ca singurul lucru care nu se intampla acum sunt noile licitatii. Nu pot fi introduse in sistem, pentru ca evident asteptam si aceste norme", a mai spus Suciu.
Pana la acest moment nu a fost finalizata metodologia referitoare la fluxul de initiere in SEAP a procedurilor de atribuire, care trebuie adaptata la noua legislatie, se precizeaza in comunicat.
Varianta finala a pachetului legislativ a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in data de 10 mai 2016 iar Normele metodologice de aplicare a noilor legi sunt pregatite pentru a fi aprobate in Guvern.
In aceste conditii, ANAP cere sa fie avuta in vedere elaborarea si transmiterea spre evaluare a documentatiilor de atribuire incepand cu data operationalizarii sistemului informatic de la nivelul SEAP, adica incepand cu 15 iunie 2016.
"Incepand cu data de 26.05.2015, data intrarii in vigoare a noilor legi in domeniul achizitiilor publice si totodata a abrogarii prevederilor referitoare la evaluarea documentatiilor de atribuire de catre ANAP, dar si a Hotararii Guvernului nr. 1660 din 22 noiembrie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica prin mijloace electronice din Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, nu se vor mai putea initia proceduri de achizitie publica. Aceasta intrerupere este temporara, pana cel tarziu in data de 15 iunie 2016", se arata intr-un comunicat al ANAP.
Anuntul ANAP nu a fost insa primit bine de Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii. Aceasta arata printr-un comunicat de presa ca "a luat cunostinta cu ingrijorare despre disfunctionalitatile generate de lipsa de pregatire a implementarii noului pachet legislativ privind achizitiile publice intrat in vigoare in data de 26.05.2016"
Reprezentantii Asociatiei spun ca potrivit acestei decizii luate de oficialii guvernamentali, toate achizitiile publice initiate in perioada 26.05.2016 - 15.06.2016 vor fi amanate, iar toate Autoritatile Contractante din Romania vor fi nevoite sa stopeze initierea oricaror licitatii pentru o perioada de 20 zile.
"Masura apare ca fiind pripita si neprofesionista, fiind promovata dupa mai mult de 2 ani de la adoptarea Directivelor europene in materie. Transpunerea de catre statul roman a normelor europene in materia achizitiilor s-a derulat lent, cu ezitari si amanari succesive. Rezultatul a fost promovarea unui text greoi, cu un continut stufos (4 legi in loc de una si suficiente necorelari care vor genera noi modificari), fara diminuarea sau chiar eliminarea elementelor de interpretabilitate consacrate de legea anterioara (OUG nr. 34/2006), care induc teama si riscuri de natura penala functionarilor din autoritatile publice", se arata in comunicatul asociatiei.
Aceasta atrage atentia ca in ciuda asigurarilor date de ANAP ca problema ca fi remediata cel tarziu la 15.06.2016, in absenta publicarii in Monitorul Oficial a normelor de aplicare ale celor patru legi privind achizitiile publice, achizitiile sectoriale, concesiunile si remediile, deblocarea tehnica a SEAP nu va duce la normalizarea situatiei.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate