Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri majorarea sumei alocate pentru plata ajutorului de stat pentru motorina in agricultura in 2016, de la 338,819 milioane lei la 647,248 milioane lei. Majorarea se va face din suma alocata in acest sens Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la rectificarea bugetara, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, se asigura astfel resursele financiare necesare pentru plata ajutorului de stat pentru motorina utilizata agricultura in trimestrele II si III in 2016, avand in vedere ca din suma de 338,819 milioane lei alocata initial s-au utilizat pana in prezent 314,446 milioane lei.

Masura vine in sprijinul agricultorilor, prin finantarea si in anul 2016 a schemei de sustinere a cheltuielilor producatorilor agricoli, prin diminuarea costurilor de productie, si incurajeaza desfasurarea in continuare a activitatilor din agricultura.

De asemenea, hotararea aprobata de Executiv clarifica aspecte legate de gestionarea sumelor, respectiv modalitatea de alimentare a conturilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si virarea sumelor cuvenite catre beneficiari.

Astfel, potrivit actului normativ, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura intocmeste si transmite trimestrial la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare cu beneficiarii si sumele exprimate in lei, fara subdiviziuni, aferente cantitatilor de motorina determinate la plata.

Dupa aprobarea de catre Ministerul Finantelor Publice a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se alimenteaza contul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, care alimenteaza conturile centrelor judetene, respectiv al municipiului Bucuresti cu sumele cuvenite.

Sumele cuvenite vor fi virate in conturile beneficiarilor, conform legislatiei in vigoare, de catre centrele judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Hotararea Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura se modifica corespunzator.

Incepand cu anul 2015, conform HG nr.1174/2014, se aplica schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

Valoarea maxima a schemei de ajutor de stat pentru perioada de aplicare 2015-2020 este de 3,334 miliarde lei.

Pentru anul 2016, suma initiala alocata din bugetul Ministerului Agriculturii este de 338,819 milioane lei. Din acesti bani, a fost platita pana in prezent suma de 314,446 milioane lei, astfel incat diferenta de 24,372 milioane lei nu ar fi fost suficienta pentru acordarea subventiei la motorina utilizata in trimestrele II si III in 2016.