Grupul rus Gazprom ar putea ajunge la un acord cu Comisia Europeana, referitor la obiectiile antitrust ridicate de institutia de la Bruxelles, pana la sfarsitul lunii octombrie, potrivit unor persoane apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal, transmite News.ro.

Discutiile se vor referi la ingrijorarea Comisiei ca furnizorul rus de gaze incalca legislatia in domeniul concurentei si percepe preturi incorecte in Europa de Est.

Acordul ar introduce schimbari in stilul de operare al Gazprom si ar ajuta compania sa evite amenzi de ordinul miliardelor de dolari.

Partile implicate in discutii, respectiv directori ai Gazprom, oficiali guvernamentali rusi si ai Comisiei Europene, ar urma sa finalizeze termenii acordului la o intalnire planificata pentru sfarsitul acestei luni.

Guvernul rus, care detine o participatie de peste 50% la Gazprom, s-a implicat activ in discutii.

Dupa finalizarea acordului, acesta trebuie aprobat de statele afectate, un proces care poate dura mai multe saptamani.

Comisia Europeana a initiat in septembrie 2011 o investigatie preliminara referitoare la operatiunile Gazprom, iar un an mai tarziu au fost lansate proceduri oficiale.

Autoritatile de reglementare din UE si oficialii Gazprom erau pe cale sa incheie un acord la inceputul anului 2014, dar discutiile s-au blocat. In aprilie anul trecut, UE a exprimat acuzatii oficiale impotriva Gazprom.