Proiectul "Campioni in Business" organizat de Enterprise Investors, Banca Comerciala Romana si PwC Romania cu sprijinul Asociatiei Triple Helix Romania - descopera, promoveaza si premiaza cele mai performante companii antreprenoriale romanesti, conduse de oameni de afaceri indrazneti si vizionari. Misiunea proiectului este de a sustine performanta in afaceri, de a prezenta cele mai dinamice companii romanesti si de a crea o comunitate puternica a antreprenorilor romani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ajuns anul acesta la cea de-a VI-a editie, proiectul "Campioni in Business" va debuta cu prima conferinta regionala pe 2 noiembrie la Cluj-Napoca, urmand ca pe 9 noiembrie sa aiba loc conferinta regionala Moldova, la Iasi. In cadrul celor doua conferinte vor fi premiate cele mai dinamice companii din Transilvania, respectiv din Moldova.

Gala "Campioni in Business 2016", unde vor fi premiate cele mai performante companii din Muntenia si in cadrul careia va fi desemnat antreprenorul anului 2016, va avea loc la Bucuresti, pe 23 noiembrie 2016.

Si in acest an, partenerii "Campioni in Business au realizat un studiu al celor mai importante 2900 de companii romanesti, detinute de antreprenori locali. Companiile analizate au inregistrat in 2015 o cifra de afaceri agregata de circa 243 miliarde lei, cu 11% mai mare decat cea realizata de acestea in 2014. Mai mult decat atat, cele 2900 de companii analizate au inregistrat un profit brut cumulat de 10,6 miliarde de lei in 2015, in crestere cu 26% fata de anul precedent.

Se remarca faptul ca ritmul de crestere al profitului este mai mare decat cel al cifrei de afaceri si arata faptul ca antreprenorii romani sunt preocupati de procesele de eficientizare ale activitatii companiilor pe care le conduc. Acest lucru are consecinte directe in ceea ce priveste cresterea profitului brut, care a ajuns la 4,4% in 2015, de la 3,9% in 2014. In acelasi timp, rata profitului net s-a majorat de la 3,1% in 2014, la 3,6% in 2015. La nivelul companiilor analizate, profitul brut cumulat in 2015 a fost de 10,6 miliarde de lei.

Conform datelor analizate, cele 2900 de companii au raportat in 2015 cu 5,5% mai multi angajati fata de anul precedent. Astfel, numarul angajatilor a ajuns la 503 mii de persoane, care, raportat la evolutia cifrei de afaceri si a profitului, ritmul de crestere al numarului de salariati indica un plus de eficienta in activitatea acestora in 2015 fata de 2014.

Cifra de afaceri per salariat a crescut in 2015 cu 5,6% pana la circa 482 mii lei, iar profitul brut per salariat s-a majorat cu 19%, ajungand la 21 mii lei in 2015.

Dintre domeniile analizate in cadrul studiului "Campioni in Business", cel mai ridicat nivel al numarului de salariati a fost inregistrat in comertul cu ridicata, adica 71 mii de persoane. In domeniul constructii lucreaza 52 mii de angajati, urmat de comertul cu amanuntul si industria alimentara, cu cate 50 de mii de angajati. Comertul cu amanuntul ocupa primul loc in ceea ce priveste ritmul de crestere al numarului de salariati (cu 12% mai multi angajati in 2015 fata de anul anterior), urmat de IT si telecom (9%) si transport si depozitare (8%).

Conform analizei realizate in cadrul proiectului "Campioni in Business", domeniul care a inregistrat cea mai semnificativa crestere a cifrei de afaceri si a profitului brut este comertul cu ridicata. In acest segment economic activeaza 918 companii, din cele 2900 analizate, care insumeaza venituri de 81 miliarde lei. Acesta este urmat de comertul cu amanuntul, unde 258 de companii au inregistrat afaceri de 26 miliarde lei si constructiile, cu o pondere de 326 de companii si afaceri cumulate de 21 miliarde lei.

Pe locurile urmatoare ale clasamentului in functie de valoarea agregata a cifrei de afaceri din 2015 se situeaza: industria alimentara (191 companii, 17 miliarde lei), transportul si depozitarea (202 companii, 15 miliarde lei), comertul auto (118 companii, 11 miliarde lei), agricultura (137 companii, 11 miliarde lei), precum si IT si telecom (61 companii, 6 miliarde lei).

In domeniul constructii a fost inregistrat cel mai mare ritm de crestere fata de anul 2014. Cifra de afaceri a companiilor care activeaza in acest domeniu a crescut cu 30% fata de anul anterior. Pe locul al doilea se situeaza comertul auto, cu o crestere de 19%, comertul cu amanuntul (15%), IT si telecom (12%).

Portretul Robot al Companiilor antreprenoriale analizate

Cifra media de afaceri - 83 milioane de lei

Profit Brut - 3,6 milioane de lei

Profit Net - 3 milioane de lei

173 salariati

Din cadrul celor mai mari 5.000 de companii din Romania in functie de cifra de afaceri in 2015* (fara institutiile financiare), au fost selectate companiile detinute de investitori privati locali. Au rezultat astfel circa 2.900 de companii antreprenoriale. Acestea au fost impartite in 3 regiuni geografice (Muntenia 18 judete, Transilvania 16 judete, Moldova 8 judete)

Pentru mai multe detalii despre proiect, puteti accesa website-ul www.campioniinbusiness.ro si pagina de Facebook.

Despre parteneri:

Enterprise Investors este cea mai veche si una dintre cele mai mari firme care administreaza fonduri de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est, cu activitate din 1990. Fondurile investesc in companii care demonstreaza un potential mare de dezvoltare, iar apoi colaboreaza cu antreprenorii si cu echipele de management pentru a creste valoarea acelor companii. Firma administreaza opt fonduri de private equity si venture capital ce depasesc 2 miliarde de euro. Pana in prezent, aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro in 137 de companii din diverse sectoare si au vandut 115 investitii cu venituri totale de 2,5 miliarde de euro. Enterprise Investors a investit pana acum in jur de 200 milioane de euro in Romania.

Membra a Erste Group, Banca Comerciala Romana (BCR) este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.

PwC Romania. Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. PwC este o retea de firme prezenta in 157 de tari cu peste 223000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. PwC Romania este prima firma de servicii profesionale care are o echipa ce ofera servicii integrate adresate antreprenorilor romani. Pentru mai multe informatii, puteti accesa site-ul www.pwc.ro/pcs.

Asociatia Triple Helix este o organizatie non-guvernamentala care isi propune sa contribuie la dezvoltarea Romaniei prin intarirea si accelerarea a trei elice fundamentale: antreprenoriat, educatie si leadership. Activitatea Triple Helix se imparte in proiecte pe care le dezvolta integral si proiecte pe care le concepe si le lanseaza pentru a fi incredintate spre implementare altor organizatii. Modelul celor trei elice a fost articulat de Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix, pe parcursul anului pe care l-a petrecut la Universitatea Harvard