Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, reprezinta in prezent compania Grup Servicii Petroliere (GSP), in calitate de avocat, intr-un caz de conflict cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), miza fiind de 130 de milioane de lei. Reamintim ca Biris si-a dat demisia din functia de secretar de stat in luna septembrie. Contactat de HotNews.ro, Gabriel Biris sustine ca fost solicitat sa reprezinte GSP in instanta, intr-un proces cu ANAF, in urma cu cateva zile, si nu considera ca este vreun conflict de interese in acest caz. Biris a precizat ca reprezinta GSP doar in acest caz cu ANAF.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

Intrebat daca este corect sa sustina interesele GSP impotriva ANAF, in conditiile in care abia a parasit Ministerul Finantelor, Biris sustine ca reprezinta o singura parte "si anume legea". A mai spus ca problema s-ar fi putut pune si invers, atunci cand a fost numit secretar de stat in Ministerul Finantelor dupa ce a reprezentat interesele unor contributori la bugetul de stat.

Gabriel Biris sustine ca nu ar avea de ce sa foloseasca informatii din interiorul ANAF, obtinute cat era secretar de stat, deoarece toate documentele institutiei legate de acest caz se afla deja la dosar.

  • Cazul pe care il reprezinta Gabriel Biris, dupa ce a plecat din Ministerul Finantelor

Potrivit ziarului Bursa, Grup Servicii Petroliere, companie detinuta de omul de afaceri Gabriel Comanescu, se afla de cativa ani in conflict cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), dupa ce, incepand din 2012, inspectorii de la Fisc au efectuat o serie de controale la sediul companiei, stabilind, la inceputul acestui an, ca GSP are de plata 130 de milioane de lei, ce reprezinta contravaloarea TVA (38 milioane de lei) pentru o tranzactie din 2008 si accesoriile aferente. Reprezentantii GSP spun ca, potrivit legii, respectiva tranzactie nu presupunea plata TVA, in timp ce ANAF considera ca, dimpotriva, tranzactia ar presupune si aplicarea TVA. Aceasta dupa ce GSP a vandut trei platforme maritime catre o companie din grup, cu sediul in Malta.

GSP considera ca tranzactia a fost efectuata fara TVA in baza Codului Fiscal, care ar prevede ca in cazul navelor, operatiunile de livrare sunt scutite de aceasta taxa. In schimb, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) spune ca platformele de foraj maritim nu sunt nave, a emis decizia de plata a sumei mentionate mai sus si a executat silit Grup Servicii Petroliere in luna mai, mai arata Bursa.