Companiile care incalca Legea Concurentei si sunt sanctionate de institutie ar putea in final sa despagubeasca victimele, a declarat joi presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de presa, citat de News.ro. Autoritatea a initiat, la sfarsitul anului trecut, un proiect de act normativ pentru transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene privind dreptul victimelor de a fi compensate in urma unui comportament anticoncurential.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: Consiliul Concurentei

"Vrem sa incorporam in deciziile noastre de sanctionare un plan de despagubire a victimelor. Si atunci ar fi totul mult mai simplu. Putem sa acordam o reducere a amenzii, daca acea companie se angajeaza sa-i despagubeasca pe cei pe care i-a pagubit", a spus Chiritoiu.

In prezent, institutia lucreaza la acest proiect de act normativ impreuna cu Guvernul.

"Directiva faciliteaza accesul la instanta pentru victime, in sensul in care odata ce Consiliul a aplicat o sanctiune si a constatat faptul ca unele companii au incalcat legea - fie prin abuz de pozitie dominanta, fie au facut un cartel - si daca decizia noastra e validata de instanta (...), atunci o companie sau o persoana fizica se poate duce in instanta sa spuna <>, nu mai trebuie sa dovedeasca ca acel comportament este ilegal, pentru ca deja acest lucru a fost dovedit de noi", a afirmat Chiritoiu.

Astfel, instantei ii va ramane doar sa constate ca persoana respectiva a fost pagubita si sa stabilesca cuantumul sanctiunii. "Dar nu mai e nevoie sa dovedesti si ca s-a comis acea ilegalitate", a precizat Chiritoiu.

In acest sens, a existat chiar si un proiect pilot, ce priveste un caz mai mic.

"La Otopeni, compania a primit o reducere a amenzii si, ca parte din acest plan de reducere a amenzii, s-a angajat ca ii va compensa pe cei carora le-a luat un tarif excesiv pentru conectarea la reteaua de gaze", a explicat presedintele Consiliului Concurentei.

Institutia va monitoriza daca victimele au fost despagubite de firma respectiva.

In prezent, instanta este cea care stabileste suma cu care victima este despagubita, insa daca proiectul Consiliului Concurentei va fi aprobat, compania va propune suma, iar autoritatea de concurenta va decide daca o va aproba.