Actualizat acum

Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Material sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania

​ANALIZA Industria textila - istorie, probleme si stradanii

de Narcis-Alexandru Anton     Smile Media
Joi, 6 iulie 2017, 13:16 Economie | Companii


Industria textila din Romania trece prin momente dificile, si asta, din cauza lipsei fortei de munca calificate, a masurilor inexistente luate de guvernele Romaniei ce s-au perindat in ultimii 28 de ani si a volatilitatii pietelor internationale, cu precadere pietele din Marea Britanie, Germania si Italia. Firmele din Romania opereaza pe o marja foarte mica de profit, asta si din cauza faptului ca industria se bazeaza foarte mult pe o productie de tip asamblare, unde adaosul comercial nu este foarte mare. Asta in conditiile in care, pana anul trecut, industria textila romaneasca aducea Romaniei cei mai multi bani din exporturi, fiind pe locul al doilea, dupa industria auto.

Asadar, care ar putea fi cauzele problemelor recente ale unei industrii care in mod normal ar avea toate sansele sa prospere intr-o tara ca Romania? Mai jos vom incerca sa facem o analiza a industriei, bazata pe cifre oficiale.

O istorie mareata si o reformare cu chinuri

Inainte de 1990 industria textila era unul dintre principalele motoare ale economiei socialiste; schimbarile tehnologice de la inceputul anilor 90 au pus fabricile existente in acel moment in situatia de a-si reorienta productia spre nise care sa-i asigure supravietuirea si conectarea la tendintele din economia globalizata. Un exemplu: folosirea pe scara larga a fibrelor sintetice a obligat filaturile sa abandoneze vechile tehnologii si sa-si reorienteze productia. Inainte de anii ’90, de pilda, Romania era al cincilea mare exportator mondial de bumbac; astazi, in tara se mai produce doar 2% din cantitatea de odinioara, iar din 86 de filaturi si tesatorii de bumbac, astazi mai functioneaza doar opt. Astfel, in competitia cu marii producatori traditionali de bumbac, Romania a fost obligata sa se orienteze pe ceea ce putea sa produca mai eficient, la costuri competitive pe piata globala.   

Disparitia pietelor traditionale de export din perioada comunista, declinul industriei romanesti dupa 1990, proximitatea geografica fata de piata UE si efortul investitional de adaptare tehnologica au orientat industria catre dezvoltarea unei productii axate pe asamblare. Reorientarea a permis recuperarea unui segment important de forta de munca si alinierea la cerintele din piata globala, chiar in conditiile in care ulterior avea sa intervina liberalizarea completa a comertului international si eliminarea oricaror restrictii cantitative (lucru ce s-a produs incepand cu 1 ianuarie 2005 cand a incetat valabilitatea Acordului pentru Textile si Imbracaminte, fapt ce a favorizat importul masiv de confectii din Asia). 

In zilele noastre…

Chiar si dupa declinul industriei romanesti de dupa 1990, productia axata pe asamblarea produselor a ramas principala activitate a companiilor toate domeniile industriale, lucru ce a permis supravietuirea industriei, dar nu si dezvoltarea ei. In acest fel, textilele reprezinta industria care contribuie masiv la exporturile Romaniei, fiind al doilea exportator, cu bunuri in valoare de peste 5 miliarde de euro trimise in strainatate in anul 2015.

Exista preconceptia gresita ca in Romania doar companiile din industria textila opereaza acest tip de productie de asamblare (lohn), dar trebuie sa intelegem ca in tara noastra, majoritatea companiilor care contribuie la exporturi sunt axate pe productia de tip asamblare. Fie ca vorbim de industria auto, fie ca vorbim de industria producatoare de diverse tehnologii, sau de industria textila. De fapt, ceea ce lipseste industriei este aportul inovativ, pe de-o parte, si conexiunile directe cu pietele de desfacere care le-ar asigura obtinerea unei valoari adaugate mai mari, pe de alta parte.  

Astfel, in conditiile in care peste 70% din activitatile companiilor de confectii este reprezentata de productia asamblatoare, industria se bazeaza pe o competivitate ce tine pe de-o parte, de costul redus al fortei de munca, iar pe de alta parte, de investiile in tehnologie.

Cu alte cuvinte, companiile romanesti de confectii pot supravietui doar daca reusesc sa investeasca in tehnologii de ultima generatie. In caz contrar, pierderea putinelor si fragilelor avantaje competitive descurajeaza investitorii straini si autohtoni si poate duce rapid la pierderea relatiilor comerciale cu principalii operatori care detin piatele de desfacere. Consecintele: probleme financiare si sociale, care accentueaza presiunea pe bugetele si asa impovarate ale unor zone economice din tara noastra.

Daca ne raportam la cifre, situatia este si mai clara. In Romania exista aproximativ 9.700 de societati comerciale, atat cu capital romanesc, cat si cu capital strain, care au ca domeniu de activitate zona textilelor. Aceste companii au peste 250.000 de angajati, majoritatea patronilor arata ca industria ar mai putea absorbi noi angajati, multe locuri de munca fiind vancante in industrie, insa este foarte greu sa gaseasca oameni pregatiti sau dispusi sa urmeze un curs de specializare, care mai apoi sa se angajeze intr-o fabrica de textile.

Dispunerea firmelor de textile vs. somajul in randul femeilor


Industrie cu potential

Cum spuneam, industria textila a supravietuit, in mare parte, datorita reorientarii catre productia de asamblare, cererea venind de marii jucatori de pe pietele din Vest. In competita cu marile firme globalizate brand-urilor romanesti nu aveau cum sa supravietuiasca. Astfel, competitia se da acum pe calitatea asamblarii si pretul competitivitati al acesteia. Romania se bate cu tari din Asia, in care forta de munca este foarte ieftina (salariile lunare nu depasesc de cele mai multe ori 100 de dolari si nici nu exista un salariu minim impus de guverne), iar legislatia privind protectia angajatilor este practic inexistenta dar si cu competitori precum Turcia sau tari din zona bacano-mediteraneana.

In aceste conditii, industria romaneasca de textile si-a redefinit identitatea ca asamblor de prima calitate si a reusit sa devina competitiva si recunoscuta pe pietele externe. Acest lucru a fost posibil cu investitii considerabile dar si cu efortul angajatilor din industrie. 

Majoritatea companiilor care apeleaza la forta de munca romaneasca pentru productia de asamblare vin din Marea Britanie, Spania, Germania, Italia sau Franta. Aceste tari detin piata hainelor de masa, dar si productii de tip haute-couture, si sunt principalele tari partenere in productia de asamblare executata in Romania. In cazul acesta, vorbim de o margine de profit mult mai mare.   

Practic, grosul cifrei de afaceri, in cazul Italiei, de exemplu, dar si al Germaniei sau Marii Britanii, nu vine din propria productie manufacturiera, ci din segmente de activitate cu valoare adaugata mult mai mare. Tarile in cauza si-au externalizat, de fapt, segmentul care presupune o munca intensiva inspre tarile unde forta de munca este mai convenabila pentru afacerile lor.

Top tari ca numar de companii cu cod CAEN exclusiv in confectii vs. RomaniaTop tari cu cele mai mari venituri brute ale companiilor cu cod CAEN exclusiv in confectii vs. RomaniaLipsa fortei de munca specializate, Brexit-ul si migratia


Asociatia Industriei Textile din Romania, care grupeaza peste 180 de firme din industrie, sustine ca o mare problema o reprezinta si lipsa fortei de munca adecvat calificata sau a persoanelor dornice sa se califice la locul de munca. La aceasta se mai adauga si migrarea fortei de munca in strainatate, dar si politica de asistenta sociala sustinuta de guvernele de dupa '90.  

De exemplu, din anul 2004 si pana in prezent, compania Francesca, membra a Asociatiei Industriei Textile din Romania, a angajat 1.734 salariati (apogeu 2004-2005), din care aproximativ 600 (35%) au emigrat in tari precum Spania, Italia sau Germania, arata studii interne ale companiei. 

In plus, in urma Brexit-ului, avand in vedere ca majoritatea contractelor pentru fabricile de confectii sunt cu clienti din Marea Britanie, potrivit estimarilor Asociatiei Industriei Textile, doi salariati din trei si-ar putea pierde locul de munca, daca autoritatile nu vor lua nici o masura, iar fabricile din Romania ar putea migra catre Bangladesh, Indonezia sau Turcia. Unul dintre argumentele invocate de patroni pentru sprijin din partea statului este "ponderea insemnata in exportul economiei nationale" si ceea ce Asociatia numeste "dezechilibrul valutar creat de Brexit”.

Scoala profesionala - ruda urata a invatamantului romanesc

In Romania se mai pastreaza ideea preconceputa ca scoala profesionala este pentru copiii cei mai slabi, astfel incat numerosi parinti si elevi percep aceasta profesionalizare timpurie ca fiind rusinoasa. Traseul zbuciumat al invatamantului profesional in perioada postdecembrista a contribuit la aceasta imagine negativa, impactul simtindu-se direct in piata muncii si nu doar pentru industria textila. 

Desfiintat in 2003, invatamantul profesional a fost inlocuit cu scoliile de arte si meserii, care se terminau cu Bacalaureat si ofereau acces in invatamantul superior, reprezentand de fapt ruta progresiva a liceului, cu un an mai lunga.

In 2009, scolile de arte si meserii (SAM) au fost si ele desfiintate, printr-o masura a ministrului de la acea data, Ecaterina Andronescu, fiind declarate mai mult sau mai putin inutile. Masura a fost aspru criticata in 2014 de Ministerul Muncii in Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020, aratand ca a condus la necontinuarea studiilor a cel putin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a. Desfiintarea SAM le-a luat, de facto, elevilor optiunea de a invata o meserie, iar firmelor sansa de a isi gasi mai usor salariati cu o minima calificare. 

Invatamantul profesional a fost reintrodus odata cu anul scolar 2012-2013, de catre Daniel Funeriu (prin Legea Educatiei Nationale 1/2011), si gandit astfel incat scolile profesionale sa se infiinteze in baza unui contract intre o scoala si o companie, la care se realizeaza practica pe toata durata scolarizarii, pentru a raspunde, pe cat posibil, nevoilor pietei muncii.

"Masura din 2011 de reinfiintare a claselor de invatamant profesional, incepand cu clasa a X-a, in cadrul liceelor tehnologice a incercat sa sprijine si sa recredibilizeze aceasta alternativa, insa exista un deficit de incredere din partea elevilor si familiilor acestora pentru invatamantul profesional si tehnic", se mai arata in aceeasi strategie.

Desi initial durata era de 2 ani (incepand din clasa a X-a), ulterior a fost marita la 3 ani (clasele IX-XI) printr-o masura a Guvernului Ponta. Dupa terminarea celor 3 ani, absolventii pot isi pot continua studiile in invatamantul liceal (reluand clasa a XI-a) si intra in Bacalaureat. (sursa)

Multi parinti prefera insa ruta liceala pentru copii lor fiind constienti ca la finalul clasei a XII-a elevii obtin un certificat de absolvire a liceului, indiferent daca reusesc sau nu sa treaca bacalaureatul, certificat ce atesta o pregatire peste cea obtinuta in urma absolvirii scolii profesionale. Asta chiar daca aceasta atestare este mai degraba formala si potrivit angajatorilor pica deseori testul real de competente cerut pe piata muncii.

Asta inseamna ca, desi oferta scolara si interesul din domeniul privat exista, o parte din locurile puse la dispozitie de scolile profesionale raman neocupate.

Cifre privind educatia profesionala in industria textila

Elevii care aleg ruta profesionala, specializarea Industrie textila si pielarie, sustin un examen la finalul celor 3 ani de studiu in urma caruia pot obtine un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor care le atesta pregatirea. Cateva dintre calificarile cu care elevii pot iesi din scoala profesionala sunt: confectioner produse textile, tricoter confectioner, croitor imbracaminte comanda, marochiner, etc.

Asociatia Industriei Textile din Romania apreciaza ca durata de 3 ani pentru instruirea practica in meseriile de specialitate este prea lunga si descurajeaza chiar potentialii candidati. Exista un curs de calificare si formare profesionala pentru meseria de confectioner asamblor articole din textile, acreditat de Consiliul National de Formare Profesionala, care dureaza circa trei luni, perioada suficienta - spune Asociatia - pentru ca absolventii acestui curs sa poata fi integrati in productie. Reinstituirea unor mecanisme prin care absolventii sa fie determinati sa urmeze profesia pentru o perioada stabilita, in companii de profil, ar imbuntati rata de absorbtie a fortei de munca.   

Potrivit unor statistici ale Ministerului Educatiei, in anul scolar 2015-2016, au fost disponibile 3.801 locuri pentru specializarea industrie textila si pielarie, scoala profesionala. Din datele facute publice de Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) (sursa), oferta pentru anul scolar 2017-2018 in acest domeniu este reprezentata de 3.020 locuri.

In afara de scoala profesionala, in industrie mai pot ajunge elevi care au urmat aceasta specializare in cadrul unui liceu tehnologic.

In anul scolar 2016-2017 liceele tehnice au pus la dispozitia elevilor 1.932 de locuri pentru specializarea industrie textila si pielarie. Dintre acestea, in urma celor doua sesiuni de admitere, au fost ocupate doar 1.177.

Mai trebuie precizat si faptul ca, in incercarea de a face mai atractiva oferta educationala, multe licee tehnologice organizeaza clase de design vestimentar, astfel incat, la finalul studiilor, elevii vor obtine certificare de tehnician designer vestimentar, si nu de tehnician in industria textila. Practic, vom avea multi designeri vestimentari care vor incerca sa isi faca un nume intr-o industrie fara nume.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


13879 vizualizari

 • 0 (16 voturi)    
  trist (Joi, 6 iulie 2017, 17:59)

  gelu antigelu [utilizator]

  Si acum imi aduc aminte ce gust amar mi-a lasat reportajul cu bataia de joc la care sunt supusi muncitorii (majoritar muncitoare) din industria textila de la noi. salarii in bataie de joc platite cand isi aduceau aminte, norme sufocante, mult peste programul normal, legal. efectiv sclavie, cam ca-n Bangladesh. Iar patroana confruntata cu situatia incerca in cel mai jegos mod cu putinta sa ameninte ziarista cu procese si daune. Dar nu i-a mers ... Absolut jalnic. Niste gunoaie, care exploateaza lipsa de viitor a oamenilor. Nu mai spun ca lucrau pentru firme renumite.
  Asta nu-i industrie. e o gluma proasta controlata de mafioti. Nu cred sa mai existe ceva similar in Europa, poate doar prin Albania ...
  • 0 (2 voturi)    
   Hm, (Luni, 10 iulie 2017, 9:29)

   Rezist2 [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   As fi curios ce serviciu de bugetar si ce performante economice ai tu cu memoria asa buna. Esti dintre cei care au sustinut NEMUNCA , cei care ati sustinut distrugerea agriculturii, mineritului , metalurgiei si a altor sectoare cu mmunca mult mai grea ca in textile.. Nu aveti solutii , nu aveti idei , ci doar o mare pofta de a DISTRUGE. . Munca voastra este sa stati degeaba , sa va dati cu parerea pe salarii babane platite din impozitele acetora pe care ii criticati.
   • 0 (2 voturi)    
    fascinant (Luni, 10 iulie 2017, 13:58)

    gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui Rezist2

    Este fascinant. de cand am postat primul comentariu am primit cateva plusuri la sfarsitul saptamanii si in week-end, iar de luni dimineata o avalansa de minusuri si comentarii sa le zic rautacioase. Inteleg ca s-a dat ordin de zi pe unitate sa se dea minusuri. mai rasfiratii baieti, mai rasfirati ...
    Cica as fi un nenorocit de bugetar, care suge sangele tarii. Culmea nu sunt bugetar, am firma mea, dar chiar nu mi se pare vreo rusine sa lucrezi la stat. macar acolo ai niste drepturi foarte clare..
    De la a sustine munca pana la ati bate joc de femeile din orasele medii si mici care n-au alta sansa decat sa plece afara sau sa lucreze ca sclavi in fabricile textile e cale lunga.
    Daca nu intelegeti ca aveti o mare problema in sector, ca presupun ca esti din sector la cat de otarat esti, inseamna ca nu aveti nici un viitor.
    Marea problema a celor ca voi, din aceasta industrie, este ca lucrati pentru firme mari. Orice absolvent de jurnalistica avid de succes se poate angaja in fabricile astea cateva zile si apoi sa publice o ancheta care, sa fiti convinsi, va ajunge la loc de cinste in presa din vest.
    cateva anchete d-astea pe parcursul a cativa ani si cei de la marile firme o sa inceapa sa va sara la comenzi. Nu e vorba ca ar fi ei foarte milosi cu lucratorii, dar nu vor sa fie amestecati in scandaluri de exploatare a fortei de munca, mai ales ca e vorba de UE. Nu da bine la clientela. Macar in China, India, Vietnam, Bangladesh si alte, multe tari, e foarte liniste si nimeni nu iese din front cu dezvaluiri de presa.
    deci oricat de corupte ar fi institutiile care ar trebui sa va controleze si sa va faca sa respectati legislatia sunteti extrem de vulnerabili din motivele expuse mai sus.
    este un fapt stiut ca romanii, si in tara si afara nu reusesc sa se organizeze si sa fie solidari in respectarea drepturilor lor si de asta profita tot felul de capitalisti ”salbatici”, genul intreprinzatorului hotarat care calca pe cadavre.
   • -1 (3 voturi)    
    continuare (Luni, 10 iulie 2017, 13:59)

    gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui Rezist2

    Va doresc succes in activitate si nu incercati sa ascundeti gunoiul sub pres pentru ca pute rau si pe termen mediu si lung nu e o chestie productiva.
  • +4 (4 voturi)    
   orice padure are si uscaciuni (Luni, 10 iulie 2017, 10:24)

   MadalinH [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   De cand un caz devine regula generala? Sunt mi ide astfel de cazuri si in comert, in turism (ia vezi ca muncesc aia pe litoral de dimineata pana seara la 2 noaptea), in orice domeniu vrei tu. De ce nu vorbesti si despre astia cu aceeasi inversunare? Gluma asta proasta cum o numesti tu e a doua industrie ca si pondere in PIB din Romania, pe cand turismul (laudat de toata lumea) e gluma proasta, gandeste inainte sa vorbesti.
  • +2 (2 voturi)    
   si mai trist (Luni, 10 iulie 2017, 13:35)

   S.Bumbu [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   Voebesti cu convingere, bazat. Poti sa-mi spui si mie, pe ce te bazezi? De unde sti? Un reportaj e suficient ca sa-ti faci o parere cu care sa deschizi o discutie despre o industrie? Acum cativa ani murise o angajata la o multinationala "de epuizare". A fost mare scandal in presa. Ulterior nu s-a mai auzit nimic. Te-as intreba daca sa-mi las copilul sa se angajeze la Oracle? (ca la o fabrica de confectii nici nu indraznesc sa te intreb). Hai, spune-ne si noua despre sursele tale. Ca altfel, asta nu-i un comentariu pertinent, ci o gluma proasta si, cred, necontrolata. Si afatorimea- asta -in -treaba ne face sa nu ne putem desprinde o data de competitia cu...Albania (care chiar n-are nicio vina).
 • -1 (15 voturi)    
  Eu unul nu as vrea sa devin croitor (Vineri, 7 iulie 2017, 11:05)

  Frankie [utilizator]

  Ca sa lucrez 12 ore/zi fara pauza, pe salariu minim , inclusiv lucrat sambata.
  • +1 (3 voturi)    
   priceputu' (Luni, 10 iulie 2017, 10:15)

   madalinadiaconu [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   se vede cat esti de priceput de iti dai cu parerea, in industria textila nu exista croitori. Acestia au disparut de mult. Croitorii erau aceia care te masurau cu centimetrul si iti faceau o haina
   • +3 (3 voturi)    
    Traducere la croitor (Luni, 10 iulie 2017, 11:11)

    Frankie [utilizator] i-a raspuns lui madalinadiaconu

    croitór m. Care croĭește și coase haĭne. – Fem. -eásă, pl. ese.
  • -1 (1 vot)    
   muna innobileaza omul (Luni, 10 iulie 2017, 10:35)

   irina_999 [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   ce ati vrea sa deveniti domnule???...un manager, director? ...nu domnule, nu e loc pentru toata lumea ... productia sustine bugetul tarii, fie ea si industria de confectii, si slava Domnului ca aceasta industrie este egal raspandita pe teritoriul Romaniei, iar femeile isi gasesc cu usurinta un loc de munca..MUNCA innobileaza omul...nu AJUTOARELE SOCIALE... Asa ca dle. Frankie la MUNCA ...nu mai asteptati sa va pice bani din cer..sau de la guvern..ca si aceia sunt tot din contributiile "CROITORESELOR"!
 • -1 (5 voturi)    
  Despre hartă... (Sâmbătă, 8 iulie 2017, 16:25)

  IonPopescu6 [anonim]

  E o greșeală pe hartă; județul Sălaj apare în loc de Satu Mare, și viceversa.
 • -1 (11 voturi)    
  Industria saracilor (Duminică, 9 iulie 2017, 13:09)

  Ghita99 [utilizator]

  Salarii mici care intarzie si multe ore de munca, patroni faliti in tarile lor de origine, mai ales Italia, care in Romania trateaza oamenii ca pe niste animale. Asta e in cea mai mare parte industria textila din Romania in anul 2017. Insa o veste buna pentru autoril articolului, salariile din China sunt mai mari decat in Romania si multe firme lacusta vor veni pe plaiurile mioritice din nou. Problema e sa gasesti confectionere care sa acepte conditiile de lucru.
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo , (Luni, 10 iulie 2017, 9:33)

   Rezist2 [utilizator] i-a raspuns lui Ghita99

   Mare parerolog esti. Nu te-am auzit sa propui reducerea impozitarii pe munca grea .Daca iti era mila asa faceai. Daca erai om cu valori. !!! Ce le mai sti tu cu salariile altora.
  • +6 (6 voturi)    
   de unde stii tu? (Luni, 10 iulie 2017, 10:20)

   MadalinH [utilizator] i-a raspuns lui Ghita99

   Se vede ca te pricepi. Eu lucrez in domeniu si pot sa-ti spun ca nu e asa. A fost asa probabil de mult. Salariile sunt mult mai mari decat crezi tu, e in functie de norma, cu siguranta mai mari decat lucrator in supermarket. Cine se pricepe face bani frumosi, cine nu, sta si isi da cu parerea despre ceilalti, exact cum faci si tu. De cand China e o tara slab dezvoltata? Ai idee cat sunt salariile acolo? Garantat sunt mai mari deacta venitul minim garantat pe care il iei tu.
  • +2 (2 voturi)    
   munca (Luni, 10 iulie 2017, 11:26)

   lsleo [utilizator] i-a raspuns lui Ghita99

   Nu inteleg de ce industria asta e atat de denigrata de toti necunoscatorii.Am umlat si am vazut ca in majoritatea fabricilor conditiile sunt foarte bune , iarna cald, vara racoare, utilaje de ultima generatie, salarii la timp si mult mai mari ca la supermarket-uri de exemplu, ore suplimentare platite etc, fara a fi ajutati de stat in niciun fel....
   Banii se castiga prin munca si cei ce lucreaza in domeniu sunt oameni de bun simt si harnici....indemnati somerii la munca , nu putem fi toti IT-sti, iar voi le bagati in cap numai prostii
 • +2 (2 voturi)    
  Ce ironie (Luni, 10 iulie 2017, 9:22)

  Rezist2 [utilizator]

  Nu credeam ca multi puturosi aroganti , sustinatori ai statului degeaba pot comenta cu ura maxima un sector textil de pe urma caruia s-au facur strazi , s-au cumparat medicamente ,s-au facut gradinite si chiar parcuri inutile.S-au platit salariile politicienilor si acelor care NU FAC NIMIC PE SALARII MARI. Pt r ei munca e si va fi sclavie , Baniii lor vin din relatiile cu statul din agentii care supravegheaza diverse sau de la furturi bugetare. . Si bineinteles ...nesimtirea de a se uita critic in gradinA celor care muncesc. Le e frica de faptul ca maine ar fi nevoiti sa munceasca intr-o tara care se poate intoarce la valori adevarate. Adica munca grea , cinste , respect ptr gospodari. Nemernicilor.
 • +4 (4 voturi)    
  toti habarnistii comenteaza (Luni, 10 iulie 2017, 10:07)

  MadalinH [utilizator]

  Vad cum niste "specialisti" (Ghita99,Frankie, gelu antigelu) comenteaza despre ceva ce nu cunosc. Niste habarnisti care probabil nu au muncit o zi in viata lor. Probabil lucrator in supermatket e mai demn decat lucrator in ind textila. Daca nu erau acesti oameni sa munceasca ca sa stati voi degeaba si sa comentati despre ei ce faceati ma desteptilor. Astia cresc economia Romaniei, nu habarnisti care isi dau cu parerea despre orice.
  In fine sa trecem peste semianalfabetii de mai sus, tot respectul pentru oamenii care muncesc si aduc plus valoare in economie, acest tip de oameni trebuie promovati si ajutati, nu semianalfabeti asistati social care sa stea sa posteze tampenii despre ce le taie capul.
  Respect.
 • +2 (2 voturi)    
  eu lucrez in confectii (Luni, 10 iulie 2017, 10:16)

  ananic [utilizator]

  cei care iau salariu minim in confectii nu sunt mai mult de 20%, si il iau, fie pentru ca sunt incepatori, fie ca acela este nivelul. Ca in orice meserie, sunt oameni foarte pregatiti si altii mai putin pregatiti sau atata indemanare au. Eu lucrez in confectii de 15 de ani, in fiecare luna iau in jur de 2000-2200, sau chiar mai mult, in functie de ce avem de lucru. Am colege care iau si minim sau putin peste dar , dupa cum spuneam, fie sunt la inceput fie atat pot sa realizeze. iar 12 ore sau mai mult se lucrau acum multi ani, eram la inceput, dar acum nici vorba de asa ceva.
  • +2 (2 voturi)    
   Vezi croitoriile din mediul rural sau orasele mici (Luni, 10 iulie 2017, 11:10)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui ananic

   Ce zici tu este valabil doar pentru Bucuresti sau orase mari.
   • -1 (1 vot)    
    Din pacate... (Luni, 10 iulie 2017, 13:53)

    S.Bumbu [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

    Bine, dar traim in Ro. Spitalele la tara cum sunt? Dar magazinele? Dar scolile?Dar drumurile? Sau pe alea ne facem ca nu le vedem? Sau despre ele nu vorbim ca nu da bine. Cred ca aici gresim: vorbim fara sa judecam, despre lucruri la care nu ne pricepem, dar ne-am prins ca "da bine" sa mori de grija altuia. Daca chiar ne pasa de aceasta industrie, hai sa convingem si guvernantii sa le pese de ea (si de intreaga economie romaneasca, nu numai de Renault, Ford, Sweinghofer, OMV, Rosia Montana Gold corporation), sa fure mai putin, sa faca drumuri, sistem de sanatate peste tot, scoli si dascali dedicati, care sa-i invete pe copii cultul muncii si nu ca "munca-i pentru tractoare". Vrei?
 • +1 (1 vot)    
  Haideti sa salvam Romania..prin munca (Luni, 10 iulie 2017, 10:47)

  comentam [utilizator]

  Sclavia din salile de gimnastica nu o vede nimeni? si acolo fetele stau cate 12 ore pe zi fara pauza, muncesc pana la epuizare, iar antrenorii isi iau leafa ..pe mancat seminte...Nimic nu se face fara munca!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Industria textilelor (Luni, 10 iulie 2017, 10:48)

  CristinaTeleleu [utilizator]

  Lucrez in acest domeniu de 20 ani. In tot acest timp am avut de-a face cu oameni muncitori si de bun simt. Pot spune ca este industria mea de suflet .
 • +1 (1 vot)    
  de acord (Luni, 10 iulie 2017, 10:56)

  aureliatanase [utilizator]

  Cunosc industria si stiu ca ajutata un pic, asa cum se intampla si cu alte sectoare ale economiei, poate ajunge la un potential incredibil. Cei care vorbesc de rau aceasta industrie nu stiu ce spun.
 • 0 (0 voturi)    
  industria confectiilor aduce bani in tara (Luni, 10 iulie 2017, 11:00)

  maria_56 [utilizator]

  Confectiile inca aduc bani in tara..multi bani; in timp ce industria auto scoate bani din tara..Haideti sa salvam industriile pe care le mai avem, si sa nu ne mai lasam furati....
 • 0 (0 voturi)    
  adevar (Luni, 10 iulie 2017, 11:08)

  ionela45 [utilizator]

  Toata treaba asta cu sclavia in confectii si salarii mici e o prostie. Eu lucrez de 20 de ani la o firma serioasa. Si barbatul meu la fel, si fata. Iau si 25 de milioane( in mana) pentru ca eu plec de acasa ca sa muncesc bine si sa iau bani. Nu ca altele care nu stiu decat sa se planga de conditiile de munca dar de muncit nu vor deloc. Eu asta stiu sa fac, asta fac de o viata si imi si place. Si la firma unde lucrez nu au intarziat niciodata cu salariul. Asa ca , nu mai dati cu pietre in oamenii astia .
 • 0 (0 voturi)    
  munca (Luni, 10 iulie 2017, 11:34)

  lsleo [utilizator]

  vedem toti ca scolile profesionale au fost desfiintate in toate domeniile , dar fara munca si sacrificii economia tarii nu ve creste REAL niciodata, asa ca indemnati tinerii si somerii catre munca nu catre AJOFM sa ia somaj...
  nu este o rusine sa fii muncitor in confectii , se poate trai decent dar numai prin munca...
 • 0 (2 voturi)    
  industria textila trebuie sustinuta (Luni, 10 iulie 2017, 12:51)

  oana032 [utilizator]

  Lucrez in industria textila de peste 10 ani si nu am de gand sa schimb domeniu prea curand.Aceeasta ramura hraneste milioane de oameni.Ea trebuie sustinuta mai mult, atat financiar cat si prin cursuri care sa specializeze oamenii. De ce nu blamam institutiile statului, care sunt consumatori maximi de resurse financiare din banii nostri, unde plimba o hartie 8h cat sa treaca ziua de lucru , iar remuneratia este de 2, 3 x mai mare decat a celor care muncesc cu adevarat si de pe urma carora sa vede un rezultat pozitiv? Chiar daca se numeste"industria usoara" nu este chiar asa.Veniti o zi sa munciti in fabrici in orice departament. S-ar putea sa
  ramaneti placut surprinsi
 • +1 (1 vot)    
  fotbal, politica, economie = skiluri native la ro. (Luni, 10 iulie 2017, 13:16)

  S.Bumbu [utilizator]

  Ca de obicei, un anonim inzestrat la orice, dar impiedecat de invidia celorlalti sa dovedeasca de ce in stare, ne da subiect de galceava cu suferintele lui pe seama celor obiditi. Cam ca tovarasii de la PCR. In loc sa discutam cei care traim in si din industria asta despre cum s-o facem mai buna, stam sa-l convingem pe un parerolog despre cat e de pe dinafara. De parca zecile de mii de oameni care muncesc in aceasta industrie sunt incapabili sa-si dea seama ce se intampla cu ei si ce e mai bine. Dar acesta este un statusul actual al evolutiei noastre sociale, in care omul cu bun simt e prost, harnicul e neorientat, patronul suge sangele poporului. Schimbarea mentalitatilor, pe fondul lipsei de educatie si disolutiei valorilor comune, este cea mai grea dintre reformele pe care le avem de facut. Si, dupa cate vad, nu prea ne vine sa incepem...
 • 0 (0 voturi)    
  Sustinem industria textila (Luni, 10 iulie 2017, 13:24)

  Alexandra_st23 [utilizator]

  Uitam ca ani la rand, industria textila a fost cea care a hranit atatea familii. Pana sa intre peste noi avalansa de supermarket-uri si sa devenim sclavii in propria tara, industria textila era la mare cautare. Ieseai de pe bancile scolii cu o meserie si in cateva luni, prin norma efectuata, ajungeai la un salariu decent. Acum, vrem cu totii studii superioare si diplome. Ca sa ce? Sa scanem produse in timp record la /// si sa platim tickete de vacanta bugetariilor.."unii dintre ei, saracii, nu si-au permis sa mai mearga in concedii de atat vreme" spunea cineva. Cum e posibil sa nu aperi interesele din propria ta tara? Cum e posibil "sa dormi" si sa astepti sa se intample? Sa se intample ce? Sa se inchida fabriciile si sa ramana fara locuri de munca atatea persoane.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by