Nokia a anuntat marti ca isi va intrerupe productia de dispozitive mobile in Germania, fabrica companiei de la Bochum urmand a fi inchisa pana la mijlocul acestui an, se arata intr-un comunicat al celui mai mare producator de telefoane mobile. Compania finlandeza isi va muta productia in alte fabrici din Europa, mai competitive din punct de vedere economic, fara a face publica noile locatii.

In urma transferului productiei, Nokia intentioneaza sa intrerupa si orice alte activitati desfasurate in prezent la Bochum. Legat de planurile de inchidere a facilitatii de productie din Germania, Nokia a anuntat, de asemenea, planurile de vanzare a liniei de productie de solutii mobile personalizate pentru autovehicule. Momentan, Nokia se afla in tratative cu Sasken Technologies pentru vanzarea software-ului de prelucrare dezvoltat de catre divizia de cercetare si dezvoltare de la Bochum.

Inchiderea uzinei din Bochum va afecta aproximativ 2.300 de angajati ai Nokia.

Decizia producatorului de telefoane mobile de a-si muta productia din este bazata pe lipsa de competitivitate a acestei facilitati de productie, se mai arata in comunicat. Modernizarea fabricii ar necesita investitii suplimentare, insa nici macar acestea nu ar spori competitivitatea productiei realizate la Bochum in comparatie cu alte asemenea facilitati din intreaga lume.

"Inchiderea fabricii de la Bochum este necesara pentru a asigura competitivitatea companiei Nokia pe termen lung", a decalarat Veli Sundback, vicepresedinte executiv al Nokia.

"Datorita schimbarilor inregistrate pe piata si a cerintelor in crestere pentru eficienta sporita din punct de vedere al costurilor, productia de dispozitive mobile in Germania nu mai este fezabila pentru Nokia. Fabrica nu mai poate fi operata in asa fel incat sa intruneasca cerintele globale de cost si eficienta, de aceea, trebuie sa luam aceasta decizie grea", a mai spus acesta.

Nokia va incepe consultarile cu reprezentantii angajatilor cat mai curand posibil pentru a ajunge la o solutie satisfacatoare pentru partile implicate.

Grupul finlandez Nokia este unul dintre cei mai importanti jucatori internationali in domeniul telecomunicatiilor si produce o gama larga de dispozitive mobile si echipamente, solutii si servicii pentru retelele de comunicatii.

In Romania, compania este prezenta prin divizia Nokia Enterprise Solutions din februarie 2006, dupa ce a finalizat achizitia companiei Intellisync din Statele Unite.

La finele lunii martie, Nokia a facut publica intentia companiei de a construi o noua facilitate de productie in Romania. Fabrica Nokia din comuna Jucu, judetul Cluj, urmeaza a fi a unsprezecea unitate de productie a companiei finlandeze la nivel mondial, valoarea investitiei urmand a se ridica la 60 milioane de euro. Fabrica Nokia este amplasata in parcul industrial Tetarom III, la cativa kilometri de Cluj.