Nokia a produs primul telefon made in Romania si a inchis peste noapte fabrica din Germania
Practic, după ce Timisoara a produs ani de-a randul componente pentru telefoanele Alcatel, in acest moment Clujul devine punctul de referintă al industriei tehnologice de profil in Romania. In momentul anuntării investitiei Nokia la Cluj, reprezentantii concernului finlandez anuntau ca dată limită de productie a primelor telefoane Nokia la Jucu sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie 2008.
S-au deconectat de nemti
Nokia a facut publice ieri planurile de a sista productia de dispozitive mobile din Germania si de a inchide fabrica din Bochum pana la mijlocul anului 2008. Compania intentioneaza sa transfere procesele de productie catre alte fabrici din Europa, mai competitive din punct de vedere al costurilor, se arata intr-un comunicat al Nokia.
Informatia a fost confirmata si de Anna Simai, Senior Communications Manager pentru Europa de Sud-Est al Nokia: “Productia va fi transferata catre Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Cluj (Romania), unde productia va incepe primul trimestru din 2008”.
Fabrica inchisa dupa 21 de ani
“Sistarea productiei de la Bochum este necesara pentru a asigura competitivitatea companiei Nokia pe termen lung. Din cauza schimbarilor inregistrate pe piata si a cerintelor in crestere pentru eficienta sporita din punct de vedere al costurilor, productia in Germania nu mai este posibila pentru Nokia.
Fabrica nu mai poate functiona intr-un mod care sa raspunda cerintelor de eficienta a costurilor la nivel global si de crestere flexibila a capacitatii. Asadar, suntem nevoiti sa luam aceasta decizie drastica”, a explicat decizia Veli Sundbäck, vicepresedintele executiv al Nokia si presedinte al diviziei din Germania, Nokia GmbH.
Fabrica Nokia din Bochum, amplasata in bazinul Ruhr, cea mai importanta zona industriala a Germaniei, a fost preluata in 1987 de concernul finlandez. Primele telefoane mobile au fost fabricate la Bochum in anul 1989.
2.000 de someri
Conform estimarilor, inchiderea fabricii de la Bochum urmeaza sa afecteze aproximativ 2.000 din cei 2.300 de angajati. 280 dintre angajati vor fi pastrati in cadrul companiei, urmand sa lucreze, potrivit presei din Germania, in cadrul diviziei de vanzari a Nokia. Fabrica Nokia din Bochum este, dupa uzina Opel, locul in care lucreaza cei mai multi locuitori ai zonei. Aceasta a mai trecut, in 2001, printr-o perioada grea.
Atunci au fost concediati 341 de angajati. in 2007, alte 100 de persoane angajate la proaspat creatul concern Nokia Siemens Network au ramas fara slujbe.
Potrivit cotidianului “Der Westen”, ultimii care au aflat de planurile companiei au fost angajatii. Acestia au fost informati abia in cursul diminetii zilei de ieri despre iminenta inchidere a fabricii din Bochum. Aceeasi sursa noteaza ca reactia angajatilor a fost una de stupefactie, multi dintre ei avand lacrimi in ochi.
“Faptul ca nu suntem competitivi este o mare prostie. Angajatii de aici sunt foarte bine pregatiti”, a comentat unul dintre angajati. “Fabrica a avut profit. S-a vorbit chiar de noi investitii. Nu inteleg decizia”, a declarat un alt angajat, care lucreaza de 14 ani in fabrica de la Bochum.
Autoritatile cer banii inapoi
La aflarea vestii cu privire la inchiderea fabricii din Bochum, autoritatile landului Nordrhein-Westfalen au luat foc.
“Avand in vedere sumele investite de autoritati in dezvoltarea fabricii, ne intrebam daca aceasta decizie nu putea fi evitata”, a comentat ministrul de Finante al landului, Christa Thoben, care a precizat ca autoritatile iau in calcul varianta de a solicita despagubiri de la Nokia, pentru sumele investite in infrastructura. Ea a precizat ca intre 1995 si 1999 landul a investit 60 de milioane de euro, in vreme ce investitia Guvernului german s-a ridicat la aproximativ 28 de milioane de euro, intre 1998 si 2007.
Liderul opozitiei din Parlamentul landului a catalogat ziua de ieri drept “o zi neagra pentru Bochum”. “E o lovitura grea, in special pentru angajati si familiile lor”, a declarat Hannelore Kraft. “E o problema a intregului land Nordrhein-Westfalen”, a mai spus ea.
Nicoara: “E posibil si la Jucu”
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, nu exclude posibilitatea ca Nokia sa inchida, peste cativa ani, si fabrica de la Jucu. “E un lucru posibil, daca conditiile economice vor fi de asemenea natura. Daca va fi asa, atunci vor veni alti investitori in locul celor de la Nokia”, a declarat Nicoara.
El considera insa ca situatia de la Bochum nu se poate compara cu cea din judetul Cluj. “Aici va fi implementat noul concept Nokia Village, nu va fi doar o simpla fabrica de asamblare a telefoanelor mobile. Se va produce tot ce este necesar pentru productia telefoanelor”, a subliniat Nicoara.
Precedent in SUA
In 2002, compania Nokia a concediat 625 de angajati de la fabrica din Fort Worth-Dallas, statul Texas. Reprezentantii Nokia au declarat la acea vreme ca au luat decizia de a concedia muncitorii din cauza costurilor de operare prea ridicate.
Conform publicatiei americane “Dallas Business Journal”, directorii filialei americane a Nokia au declarat ca liniile de productie din Dallas au fost mutate in alte locatii din lume, unde costurile de operare erau mai mici, in India, Mexic si Coreea de Sud. Disponibilizarea muncitorilor americani a fost efectuata la 7 ani de la deschiderea fabricii Nokia din Dallas.
Vasile Racovitan, Ziua de Cluj

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Cert este ca si fabrica de la Cluj se va inchide... Cine va avea curajul sa cumpere telefoane "Made in Romania"???
Trece timpul, si gasesc intr-un magazin de articole sportive, de data asta pe alt meleag, mai aproape de Romania, pe undeva pe langa Alpi mai exact, bocani made in Romania, care costau undeva pe la 200 Euro.
Morala e ca poate altii mai destupati la minte (orice asemanare cu persoane in viata este pur intamplatoare) cumpara lucruri made in Romania, pentru ca altfel nu s-ar vinde.
Si (tot intr-o zeflemea), Mircea "made in Romania", care este calitatea muncii tale de esti asa sigur ca nimeni n-ar cumpara-o?
Just my 2 cents.
In ziua de azi roboti industriali fac toata teraba.
Si acesti roboti sunt aceeasi in indiferent in ce tara de cocos isi deschide Nokia/Renault fabrica.
Problema este ca cei care le asista acesti roboti in tarile de cocos sunt mult mai ieftini!
Aici iese PROFITU pentru finlanzezi/francezi etc.
La calitate nu se umbla, pentru ca ar fi defavorabil companiei.
Calitatea produselor este prestabilita in caietul de sarcini care se ia in calcul la proiectarea unui nou produs si sigur este dependenta puternic de piata pentru care este destinat produsul.
Pe de alta parte la Cluj pare sa fie alta situatie, fabrica de la zero, productie de tehnologie de ultima ora...
Mai grav, Romania nu are nici macar o strategie nationala pe termen lung.
Ceea ce s-a intimplat la Bochum se poate intimpla si la Cluj; sefii de la Nokia au facut un calcul: mai bine platim un roman cu 220 de euro decit un neamt cu 1500 sau un chinez cu 50 dar ne costa transportul de ne indoaie. Stati sa creasca salariile si la noi. Eu ii sfatuiesc pe cei care lucreaza la Nokia Cluj ca din 2010 sa inceapa sa-si faca griji fiindca nici Nokia nu mai e ce a fost iar concurenta e din ce in ce mai mare, vezi iPhone, vezi Google.
Numai bine
G
Un roman zice ca exportam mult soft... vrei sa zici solutii, nu produse, corect? Adica exact ca fetele de la croitoriile italienilor, in lohn. Asta cu softul e apa de ploaie; nu sintem mai destepti decit americanii, nici mai muncitori, nici mai inventivi. Sintem insa mult mai ieftini. Inca.
Exportam mobila? D-aia pe aia din Ikea sau din Mobexpert scrie "Made in Italy"? Poate exportam lemn, asta da!
In ce priveste Dacia, e cel mai prost exemplu. Dacia Logan NU e produs romanesc. Noi exportam numai munca, la fel ca si indienii de la Mahindra care produc Renault Logan.
Profiturile de pe urma Daciei Logan se duc la actionarii Renault, care sint:
- oameni normali: 65%
- Statul francez: 15%
- Nissan 15%
- 2,7% - trezorerie (?)
- 3,5% - angajati.
Unde e statul roman in chestia asta? Ai idee citi angajati romani au actiuni la Renault astfel incit macar o parte din profit sa ramina in tara?
pt cel ce zicea ca tinerii nu se inghesuie la munca grea: ai fost vreodata intr-o fabrica a unei multinationale? tu crezi ca aia e munca grea, sa lucrezi intr-o multinationala pe o linie de asamblare?tu ai dat vreodata la lopata sa vezi cum e sau doar iti place sa stai cu picioarele in sus sa-ti savurezi mirosul de picioare, reprosand statului roman ca n-ai unde sa lucrezi? sau poate ai tu combinatiile tale...
In maximum 3 ani isi muta productia intr-o tara cu mâna de lucru mai ieftina ca a României (Moldova, Georgia, Ucraina, etc).
Niste lichele lacome si nimic mai mult.
Din pacate, pe de o parte se pare ca exista oameni care se bucura sa aiba macar citiva ani parte de un loc de munca stabil, cu contract cu clauze clare si respectate.
Pe de alta parte, obligatia licheleleor este sa scoata cit mai multi bani pentru actionarii lor, in primul rind pentru cei mari, care o conduc direct sau indirect.
Somajul occidental (mai mare ca in SUA) si care ne va lovi si pe noi peste citiva ani daca o tinem tot asa (doar ca noi nu vom avea bani de pensii si de ajutoare) tine de politicile publice privind piata muncii.
Este bine ca se asigura conditii civilizate si salarii relativ mari angajatilor, dar cind acest lucru se face pe seama competitivitatii este normal ca firmele sa traga concluziile. Exista evident si concluzii gresite, asa cum probabil China - supraincalzita dar tinuta in chingi de guvernanti - se va dovedi cam peste un deceniu, dar asta este alta poveste din care Romania nu face pentru moment parte.
Insa dincolo de asta depinde mai mult de politica romaneasca decit de Nokia (si de cea UE) cit timp se vor face telefoane Nokia in Romania).
De ce nu ar pleca si Samsung?
Concluziile omului sunt foarte bune.
O sa creasca si la noi salariile si isi vor face bagajelele si vor pleca peste noapte si cei mai multi vor face asta.
Sau tu crezi ca e O SINGURA companie care a venit in Romania si a facut-o pentru ca le place limba romana, poezia romaneasca, gradul "deosbit" de pregatire al romanilor, "munca, cinstea, seriozitatea si onestitatea" romanilor?
Sau crezi ca au venit aici la babuini pentru ca au salarii mici?
Dece nu-ti pui un streang de gat daca tot crezi in apocalipsa? Asa nu te va mai chinui gandul ca vei pieri in mizerie fiindca pleaca si Nokia si Samsung si toata lumea.
Bea o cafea si munceste pentru tine, pentru un salariu mai mare, o casa mai buna etc.
Fii mai optimist. Stai departe de droguri ... ha ha ha
Si mai trist e ca masa consumatorilor unei astfel de companii sint tot meltenii din "emerging markets". Recte, un britanic sau un suedez se gindesc de 3 ori inainte de a cumpara un bun daca acel bun este necesar sau nu, sau daca are calitatea ceruta sau nu. Pe cind un roman, un moldovean, un bulgar, care au trait in saracie, se vor arunca hulpavi la prima oferta, macar pentru a demonstra ca pot. Se ajunge la situatia tragicomica in care un muncitor roman este platit cu 220 de euro pe luna si is cumpara dupa jumatate de an de strins cureaua un telefon de 500, pe care e posibil sa-l fi asamblat chiar el.
In final, si statul are partea sa de vina, pentru ca, desi muncitorii care urmeaza sa munceasca la Corporatie (sic din nou) vor fi platiti ca intr-un sweatshop din Guatemala, investeste si o galeata de bani in proiect.
Schimb Bucuresti cu orice oras dintre cele enumerate mai sus. M-am saturat de nespalati parveniti, trafic naspa etc.
Atunci de ce cei care lucreaza in multinationale [atentie nu de cei de la banda, vorbesc de gulerele albe nu de cele albastre] au avut asa un impact in piata imobiliara care a explodat pur si simplu?
Daca ai 200 euro pe luna cum iti permiti 4-500 rata la banca ? Sau chirie de 250 euro la o camera in CJ???
Mai gandestete un pic!
Efectul ofertei bancilor cuplat cu posibilitatile de imprumut ale celor din multinationale ridica preturile in orasele unde astea isi desfasoara activitatea. La banci le convine, si au o oarecare stabilitate in finantarea angaljatiilor din multinationale.
Ai salariu ceva mai putin decat o rata decenta la un AUDI si vorbesti de oportunitati. Avand in vedere ca ai buletin de Buc acum ca ai luat casa aici, probabil ca urmatoarea afacere sau oportunitate a ta va fi schimbarea locului de munca la Porsche Nord asta ca sa nu schimbi marginea de oras
Ne trebuie o Romanie high-tec!
Semnez,
Mitica bucuresteanul
a-ti dori sa se castige numai de la 1000 euro in sus?
Romania are nevoie de investitii puternice in toate marile orase, nu trebuie sa alergam dintr-un capat al tarii pana in sufocatul de Buc. pentru diverse lucruri si aprobari.
Nu stiu daca Nokia va face o prea mare afacere ca a mutat productia in Romania, unde stim cu totii ca exista instabilitate politica, economica, morala, penala etc... de la 90 incoa`
Imi pare rau si mie pentru nemtii aia si mai ales ma gandesc ca asta pe termen lung nu e prea bine pentru relatiile ro-de sau ro-orice tara pt ca se genereaza tensiuni sociale.. asta credd ca e reversul.
secondo, nokia evident ca o sa se mute de la cluj in 10ani max, iar in primii ani o sa se confrunte cu ceva probl de calitate si administrative ..dar la cat "cost savings" fac cu locatia asta probabil merita.
pt desteptu' ala din buc: vezi'ti lungul nasului, ca aici in provincie (tm) se traieste bine, se lucreaza si aici la firme cu nume, se circula mai bine, duminica bem o cafea in szeged/budapesta..(civilizatie - you get the point?)
In general producem unele lucruri bune, daca ni se da know-howul aferent: ex: bocanci, rucsaci, soft. Problema e cu disciplina si fluctuatia: romanul vrea sa fenteze dom'le pe sef/supervizor/client si, desigur ar da orice sa lucreze la volkswagen pe 1500 de euori in buc..
La combinatul siderurgic din Hunedoara, oras cu 70.000 de locuitori a scazut numarul de angajati treptat, de la peste 20.000 la sub 1.000. Si nu e nici o alta "zona industriala" in apropiere.