Aerostar S.A. si compania americana Raytheon International Defence System au semnat miercuri, la Palatul Victoria, Memorandumului de intelegere privind colaborarea in domeniul echipamentelor si componentelor aferente sistemului integrat multilevel de aparare aeriana. La ceremonie a participat si premierul Mihai Tudose. Documentul prevede transferul de tehnologie si asistenta tehnica necesara pentru modernizarea si retehnologizarea echipamentelor existente, precum si asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de racheta Patriot.

Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectiva, in cursul acestui an, a procedurilor pentru achizitionarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei Romaniei, in concordanta cu Planul de inzestrare pentru 2017 - 2026 si in contextul angajamentelor Romaniei ca stat partener in flancul estic al NATO si partener strategic in relatia cu SUA.

Reprezentantii celor doua companii semnatare, Grigore Filip, presedinte, director general S.C. Aerostar S.A., respectiv, William Schmieder, presedinte Raytheon International Defence System, au evidentiat faptul ca acesta este un prim pas al unei colaborari de durata, care include Romania in programele majore de achizitii in domeniul apararii. Vor fi create astfel oportunitati pentru implementarea noilor tehnologii de varf in domeniu, iar dezvoltarea celui mai avansat sistem antiracheta constituie nu doar o garantie de securitate pentru Romania, ci si indeplinirea unor angajamente asumate de Romania ca stat partener in cadrul NATO.

La ceremonia de semnare a documentului au fost prezenti, de asemenea, ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Gheorghe Simon, consilierii de stat Lucian Foca, Florin Vodita, Felix Rache si Ramona Lohan, si ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm.