CVS Health, cel mai mare lant de farmacii din Statele Unite, este pe cale sa cumpere compania de asigurari medicale Aetna, pentru 68 de miliarde de dolari, intr-o tranzactie care va crea un nou gigant al industriei medicamentelor comercializate cu prescriptie medicala, relateaza Financial Times, citat de news.ro.

Aetna, a treia mare companie de asigurari medicale din Statele Unite in functie de vanzari, va primi o oferta de 207 dolari pe actiune, au declarat persoane apropiate situatiei.

Preluarea, care ar reconfigura piata americana a medicamentelor cu prescriptie, este vazuta drept o masura defensiva, inainte de posibila intrare pe piata farmaceutica a retailerului online Amazon.

In ultimele luni, Amazon a obtinut autorizatii pentru vanzari en-gros din partea autoritatilor americane, provocand zvonuri ca ar putea incepe sa comercializeze medicamente cu prescriptie medicala prin intermediul platformei sale online.

Aetna a fost nevoita sa renunte la un acord de preluare convenit cu compania concurenta Humana, in valoare de 37 de miliarde de dolari, dupa ce intelegerea a fost blocata de autoritatile de reglementare, ingrijorate de impactul asupra concurentei si cumparatorilor.

Din motive similare, Departamentul de Justitie a blocat o fuziune de 54 de miliarde de dolari intre companiile Anthem si Cigna.

Analistii speculeaza ca Humana, Anthem si Cigna ar putea analiza fuziuni cu retaileri mari, pentru a contracara cresterea preturilor medicamentelor si a costurilor, legate de legea Affordable Care Act (Obamacare).

Retaileri americani mari, cum sunt Walgreens si Walmart, sunt considerati posibili cumparatori pentru aceste companii de asigurari medicale, potrivit analistilor si bancherilor.