Comisia Europeana a lansat luni o ancheta impotriva suedezilor de la Ikea, cel mai mare furnizor mondial de mobila, suspectand avantaje fiscale necuvenite din partea Olandei, scrie AFP.

Foto:

Aceasta investigatie este una dintre cele mai importante lansate pana cum de Bruxelles impotriva unei multinationale suspectate de optimizari fiscale.

Executivul european a facut din lupta impotriva evaziunii fiscale una dintre prioritatile sale, asa cum o ilustreaza cazul Apple in Irlanda.

In vizorul Comisiei: Inter Ikea, societatea care exploateaza activitatea de franciza a Ikea.

Comisia Europeana se teme ca Inter Ikea a obtinut "avantaje fiscale, de care nu pot beneficia alte societati supuse acelorasi reguli fiscale in Olanda".

Ikea a reactionat afirmand intr-un comunicat ca a fost impozitata in conformitate cu regulile europene.

"Olanda va coopera deplin cu Comisia Europeana pentru a o ajuta in ancheta", a promis un inalt oficial olandez la Bruxelles.

Bruxellesul va analiza in mod special doua perioade: din 2006 pana in 2011 si din 2011 pana in prezent.

Potrivit anchetei preliminare, autoritatile olandeze si Inter Ikea au convenit asupra unor metode de calcul care permit reducerea considerabila a profiturilor.

Ancheta a venit dupa un raport publicat de eurodeputatii verzi in februarie 2016, in care acestia au denuntat o "strategie de planificare fiscala agresiva" a gigantului suedez.

Pana in prezent, Comisia Europeana a incheiat cinci anchete legate de practici fiscale considerate ilegale, in urma carora a ordonat la patru tari (Luxemburg, Olanda, Belgia si Irlanda) sa ceara plata avantajelor fiscale necuvenite pe care le-au oferit unor mari companii, precum Starbucks (Olanda), Apple (Irlanda), Amazon si Fiat (Luxemburg).