Siderurgiştii gălăţeni sunt foarte îngrijoraţi, pentru că, în data de 21 martie, au fost anunţaţi că ArcelorMittal Galaţi va fi vândut unui alt consorţiu, a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, citat de publicația locală viața-liberă.ro. Acest scenariu al vânzării combinatului a fost vehiculat și de Reuters săptămâna trecută. ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din lume, s-a oferit să vândă combinatele din întreaga Europă pe care le-ar deține în prezent, pentru a achiziționa în schimb combinatul Ilva din Italia, evitând astfel încălcarea regulamentelor europene antitrust.

ArcelorMittalFoto: ArcelorMittal

De asemenea, potrivit publicației Boursier.com, ArcelorMittal ar fi dispus ca pentru a cumpăra Ilva, care este cel mai mare combinat de oțel din Europa, să vândă cinci combinate pe care le deține în Belgia, Italia, Cehia, România și Luxemburg.

Ce spune ArcelorMittal? "Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare despre care sperăm că va satisface orice preocupare concurențială legată de intenţia noastră de a achiziţiona Combinatul Ilva. Înțelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piață. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni", potrivit unui răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro.

Această situație a fost creată după ce instituțiile europene s-au arătat îngrijorate că prin achiziția Ilva de către grupul ArcelorMittal, concurența pe piața oțelului în Europa ar putea fi afectată.

Autoritatea de supraveghere antitrust a Uniunii Europene va decide în această primăvară dacă va aviza sau nu tranzacția.