„Air Moldova” a fost cumpărat de Civil Aviation Group SRL, companie fondată de un grup de investitori în care cota cea mai mare este deținută de Blue Air, anunță deschide.md.

Blue AirFoto: Blue Air

Valoarea tranzacției depășește 1,2 miliarde lei moldovenești, respectiv peste 61 de milioane de euro. Din această sumă, 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, iar restul sumei sunt datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Air Moldova s-a confruntat cu dificultăți financiare puternice în ultimii ani: în 2015 pierderile au fost de 227 mil lei, urmat de un profit de 8,54 mil lei în 2016, și noi pierderi de 190,4 mil lei în 2017.

În primul semestru al anului 2018 datoriile întreprinderii însumau 1,283 miliarde lei, arată deschide.md.

Potrivit sursei citate, câștigătorul licitației și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii Companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.

Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, ”Civil Aviation Group” S.R.L. urmează să lanseze 7 rute noi până la finele anului 2019 şi 4 rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii.