Mai mulți ciobani au protestat azi în fața Ministerului Agriculturii acuzând fraude care ar avea loc în țară la acordarea subvențiilor și a accesului la pășuni, precum și nereguli din partea medicilor veterinari. "Pentru niște bani pe care îi primești, te forțează să primești niște animale care nu sunt certificate sanitar veterinar, să le introduci în efectivele tale și îți îmbolnăvești astfel animalele. (..) Nu mai avem unde să ne vindem animalele. Ce ați construit? Ați promovat oaia pentru ce? Pentru restaurante și cârciumi în București? Nu avem un abator. Tot ce se taie în România se taie la negru.", au avertizat ciobanii.

Protest al ciobanilorFoto: Hotnews
  • VIDEO Ciobanii către ministrul Daea: Ați promovat oaia pentru ce? Dacă tu distrugi pe cine muncește în România, cine mai rămâne fraților aici?

  • - Cea mai mare problemă și cea mai gravă este pentru îmbolnăvirea animalelor prin programul făcut pentru berbeci. Pentru niște bani pe care îi primești, te forțează să primești niște animale care nu sunt certificate sanitar veterinar, să le introduci în efectivele tale și îți îmbolnăvești animalele. A doua problemă - pășunile. Fermierii adevărați și ciobanii nu au acces la pășuni, acestea au fost deja date în proporție de 75-80% șmecherilor care sunt oameni cu diverse funcții în stat și au câteva animale.
  • - Nu mai avem unde să ne vindem animalele. Ce ați construit? Ați promovat oaia pentru ce? Pentru restaurante și cârciumi în București? Nu avem un abator. Tot ce se taie în România se taie la negru. Prin programul cu berbecii au reușit să ne dezbine. (..) Ciobanii sunt oameni drepți, curați sănătoși, care muncesc. Păi dacă tu distrugi pe cine muncește în România, cine mai rămâne fraților aici? Nu o să mai avem cui să dăm bună ziua la sate. Treziți-vă fraților acum! Trăiești degeaba, muncești și nu te alegi cu nimic. Să te chinui să te îmbolnăvești pentru ce? Tinerii, copilul, Facultăți terminate, mastere terminate, nu găsești post unde să te angajezi! L-am trimis în domeniu. Unde să plece? Șofer în Anglia? Ce să facă copilul meu dacă toate posturile sunt așa cum sunt? Totul este politic. Se duce la interviu, îl întreabă: "În ce partid ești înscris? Asta e România!"

Ciobanii au spus că ar urma să aibă discuții în această după-amiază cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, iar vineri va fi o ședință la care vor participa și șefii de federații și asociații.