Ministerul Economiei susține că proiectul privind modificarea organigramei poate suferi modificări de formă și fond până la momentul adoptării de către Guvern. Astfel răspunde controversei legate de modificarea organigramei care ar oferi puteri suplimentare directorului de cabinet al ministrului Dănuț Andrușcă. Ministerul mai spune că "este nedrept ca atenția să fie îndreptată asupra unei singure persoane, în condițiile în care Ministerul Economiei funcționează și performează ca o echipă". Reamintim că HotNews.ro a dezvăluit că organigrama Ministerului Economiei va fi modificată drastic, în așa fel încât cele mai importante structuri vor fi subordonate direct directorului de cabinet al ministrului economiei, Dănuț Andrușcă.

Danut AndruscaFoto: AGERPRES

"Obiectivul Ministerului Economiei este acela de a funcționa în cel mai eficient mod posibil, folosind în mod adecvat resursa umană disponibilă și gestionând în mod responsabil cheltuielile din fonduri publice. În acest sens, suntem de părere că orice propunere care poate duce la îmbunătățirea activității Ministerului Economiei este binevenită și trebuie să fie salutată. Totodată, suntem de părere că orice dezbatere publică asupra celei mai bune modalități de organiare este benefică, tocmai de aceea proiectul de HG privind organizarea Ministerului Economiei se află în procesul de consultare publică", precizează Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, "o organigramă este o prezentare grafică a unei structuri (organizație, instituție, etc.) și nu reprezintă ierharhii sau raporturi de putere, întrucât acestea sunt prevăzute de către acte normative".

Ministerul mai precizează că "este extrem de important de reținut și de prezentat opiniei publice faptul că nu există nicio diferență în trasarea săgeților fluxurilor funcționale ale Ministerului, între organigrama aflată în vigoare și cea aflată în consultare publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice". Însă, în realitate, sunt diferențe foarte importante legate de ierarhie. Ultima modificare, valabilă din ianuarie 2018, arată că și acum ministrul este izolat, direcțiile fiind subordonate direct șefului de cabinet, însă acum va fi făcută în așa fel încât acesta să aibă control direct asupra serviciilor și compartimentelor, fără a mai avea filtrul direcțiilor.

În ceea ce privește atribuțiile ministrului, insituția răspunde că "acestea sunt cele stipulate în Constituția României și în Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor. În legea sus-amintită este stipulat: Conducerea ministerelor se exercită de către miniștri".

"Vă amintim că proiectul de HG care conține în anexă organigrama propusă, publicat în transparență decizională pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice, reprezintă, așa cum îi spune și numele, un proiect, care poate suferi modificări de formă și fond până la momentul adoptării de către Guvern.

În Ministerul Economiei activează numeroși profesioniști, în diferite structuri, de la Cabinetele demnitarilor, până la direcțiile și compartimentele de specialitate. Acești oameni muncesc cu dedicație și devotament. Este nedrept ca atenția să fie îndreptată asupra unei singure persoane, în condițiile în care Ministerul Economiei funcționează și performează ca o echipă", mai arată Ministerul Economiei.

Modificarea organigramei este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat și pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

Din mai 2018, șeful de cabinet al ministrului economiei este Dorin Ionuț Grosu, care, potrivit CV-ului oficial, este colonel în rezervă, specializarea servicii secrete. În trecut, a avut mai multe funcții de conducere în Ministerul de Interne. În 2013 a fost adjunct Șef Diviziune - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă și are o diplomă de licență obținută la Institutul Național de Informații - SRI.

Citește Cum îl lasă „statul paralel” fără minister pe Andrușcă: Un proiect de organigramă trece Ministerul Economiei în directa subordine a directorului de cabinet, fost șef la Doi și-un sfert