​​Premierul Viorica Dăncilă a lansat joi, în ședința solemnă a Guvernului de la Alba Iulia, o serie de promisiuni pentru sectorul construcțiilor. Viorica Dăncilă spune că va fi semnat un memorandum cu patronatele prin care sectorul va fi declarat de importanță națională pentru 10 ani. Salariul minim net ar urma să depășească echivalentul în lei a 500 de euro, iar taxele de muncă pentru angajatori vor fi eliminate. Mai mult, promite și înființarea unui fond de garantare pentru construcții cu participarea statului de 80%. Trebuie precizat că un memorandum nu are valoare de act normativ și nu înseamnă că va fi pus obligatoriu în aplicare.

Viorica DancilaFoto: gov.ro

"Vom declara acest sector prioritar și de importanță națională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcțiilor vom stabili un salariu minim brut lunar de 3000 de lei, vom elimina taxele de muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro. Vom introduce și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector", a spus Dăncilă.

Aceasta a mai declarat că va fi introdusă obligativitatea acordării unui avans de 30% pentru lucrări și înființarea unui fond de garantare.

"O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30% indiferent de sursa de finanțare și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură până la finalizarea proiectului. În sprijinul finanțării sectorului de construcții, se va înființa un fond de garantare pentru construcții cu participarea statului de 80% și a firmelor de construcții cu 20%", a mai spus Dăncilă.

UPDATE Acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii a aprobat joi, prin memorandum, în ședința solemnă a Guvernului, desfășurată la Alba Iulia.

Memorandumul prevede și introducerea certificării profesionale făcute de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecționa legislația privind achizițiile publice.

O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.