Un document recent al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice consultat de HotNews.ro arată că pentru PNDL etapa I (2013-2019) a rămas un rest de decontat de 5,1 miliarde lei din 17,9 miliarde lei credite de angajament, fiind finanțate 5.050 de obiective de investiții. Pentru etapa II (2017-2020) s-au decontat doar 1,6 miliarde lei din 28,8 miliarde lei credite de angajament, fiind incluse la finanțare 6.715 obiective de investiții. Sunt lucrări pentru care s-au încheiat contracte de finanțare, însă banii alocați anual nu sunt pe măsura dimensiunii programului. În bugetul pe 2018 s-au alocat câte 2 miliarde pentru fiecare etapă. Vezi foto.
Practic, mai este foarte mult loc de cheltuit pe acest program. Unele investiții sunt finalizate, alte în desfășurare, iar altele în fazele inițiale. De ce ar fi nevoie de un PNDL 3 când primele două sunt departe de a fi finalizate. Trebuie precizat că programul se finanţează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Dezvoltării. Banii sunt pentru tot felul de investiții locale, de la apă și canalizare, drumuri și iluminat public, până la școli și grădinițe.
Luna trecută a apărut în presa locală informația că nu ar mai fi bani pentru PNDL. Potrivit ziarului Adevărul, primării din toată ţara au primit solicitări privind suspendarea lucrărilor realizate prin PNDL şi a contractelor până anul viitor. Viceprimarul de la Alba- Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat că primăria a primit o notificare de întrerupere a lucrărilor, dar şi o interdicţie de a utiliza bugetul local pentru finalizarea lor, la toate cele cinci proiecte începute prin PNDL.
HotNews.ro a solicitat Ministerului Dezvoltării clarificări pe această temă, însă nu au fost transmise până în momentul publicării acestui articol.
Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, partenerul de coaliție al PSD, a încercat miercuri să dea o explicație legată de rostul acestui fond, deși cu o zi în urmă nu prea știa despre ce este vorba. A spus că "de la PNDL nu putem să finanţăm toate proiectele de care au nevoie localităţile". Problema este că încă mai sunt de finanțat proiectele cuprinse în PNDL. Tăriceanu a mai spus că "acest fond de investiţii este o posibilitate de finanţare pe bază de împrumuturi", iar banii vor proveni din buffer-ul de la Trezorerie.
Chiar și în situația în care este valabilă această explicație, că este de fapt o "posibilitate de finanţare pe bază de împrumuturi", tot nu se justifică acest fond. Și acum există posibilitatea de finanțare pe bază de împrumut, chiar de la Trezorerie. În martie, Guvernul a aprobat un act normativ care prevede că primăriile pot împrumuta de la Trezoreria Statului până în 500 milioane de lei, dacă nu le ajung banii din bugetul de stat și fondurile europene. În august, Guvernul a mai adoptat un act normativ care permite primăriilor să acceseze împrumuturi din Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei, pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor europene. Și în octombrie a fost aprobat un act normativ care permite primăriilor să se împrumute de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populație pe timpul iernii.
Altfel spus, prin tot felul de acte normative sunt permise împrumuturi de la trezorerie. De ce ar fi nevoie de fond pentru împrumuturi de la trezorerie?
- Declarații contradictorii
Imediat după Dăncilă, a ieșit și Liviu Dragnea, care a spus că este un fond de 10 miliarde de euro, iar banii vor proveni "din România". Dragnea a mai afirmat că va fi finalizat un proiect de OUG "astăzi, mâine" și că va fi aprobat în prima ședință de Guvern. Prima ședință de Guvern a trecut și nu a fost aprobat niciun fond.
Marți, 11 decembrie, întrebat despre acest fond, Călin Popescu Tăriceanu părea să nu știe nimic. A spus că discuțiile sunt într-o fază incipientă.
Miercuri, 12 decembrie, Viorica Dăncilă a spus că este un fond de 10 miliarde de lei, nu euro. După ce i-au atras atenția jurnaliștii că Dragnea a spus "euro", Dăncilă s-a repliat și a spus că știe de 10 miliarde de lei, dar că "poate dl Dragnea are dreptate" și că nu s-a "uitat încă foarte atent pe cifrele din buget”.
Vezi și:
- Viorica Dăncilă se încurcă în miliardele de la Fondul de Investiții Locale: Eu știu de 10 miliarde de lei, poate dl Dragnea are dreptate
- Fondul de 10 miliarde euro, anunțat de Dragnea, nu va avea atâția bani în cont. Primăriile trimit proiecte care vor fi finanțate.Sau nu / Precizările lui Teodorovici
- Dragnea vorbește de OUG pentru fondul de 10 miliarde de euro, Tăriceanu spune că „discuțiile sunt în faza incipientă”
- Dragnea: În următoarea ședință de Guvern va fi dată OUG privind Fondul de investiții prntru administrația locală. Vor fi 10 miliarde de euro, "bani din România"
pai faci un fond nou de investitii de care nu mai tu si acolitii tai stiu de el, si de acolo bagi mana pana la gat si tragi cat vrei
imi aduce aminte de fondul de 2 miliarde de dolari facut de tariceanu prin 2005-2007 cand economia duduia... pe finalul lui 2008 cand a venit criza deja nu se mai stia nimic de el
Acum drgagnea vorbește de 10 mld. euro. Chiar atâta s-o fi devalorizat leul?