Două companii americane producătoare de medicamente au anunțat că vor să fuzioneze, iar tranzacția propusă va fi una record în domeniu, 74 miliarde dolari, scrie BBC. Cele două companii sunt Bristol-Myers Squibb și Celgene și ambele speră ca fuziunea să le rezolve o mare parte dintre problemele din piață.

-Foto: Bristol Myers

Practic, Bristol-Myers Squibb vrea să achiziționeze rivalul Celgene pentru 74 miliarde dolari, sau 90 miliarde dolari, dacă sunt incluse și datoriile.

Celgene are sediul în New Jersey și a vândut de 11,2 miliarde dolari în primele nouă luni din 2018, dar problema companiei este că trebuie cu orice preț să-și păstreze un brevet pentru un medicament contra cancerului care generază 60% din vânzările companiei.

Bristol Myers are sediul în new York și a vândut de 16 miliarde dolari în primele nouă luni din 2018.

Tranzacția trebuie întâi aprobată de consiliile de conducere ale ambelor companii, dar acțiunile Bristol au scăzut cu 12% după anunț, iar cele ale Celgene au crescut cu 25%.

Dacă tranzacția va fi aprobată, acționarii Bristol vor deține 69% din noua companie, iar cei ai Celgene, 31%. Noua companie va avea în total nouă medicamente care fiecare vor genera vânzări de peste un miliarde de euro/an.