13 societati comerciale, subantreprenorii firmei Goldbeck, care construieste fabrica Nokia de la Jucu, judetul Cluj au primit amenzi de peste 58.500 lei, in urma unui control realizat de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj, care a gasit nereguli privind declararea cetatenilor straini detasati la munca in Romania, informeaza agentia NewsIn. Este vorba de 161 de cetateni straini din Slovacia, Germania si Polonia care lucreaza pe santierul Nokia Village din cadrul parcului industrial Tetarom III. Companiile care au detasati la munca cetateni straini in Romania au obligatia sa comunice acest lucru ITM, fapt care nu s-a intamplat.

“In perioada 21 ianuarie – 4 februarie s-a desfasurat un control in zona parcului industrial Tetarom III vizand activitatea desfasurata de societati straine care au detasati cetateni straini pe teritoriul judetului Cluj, in speta societatea Goldbeck, care este antreprenor general, si inca 13 societati straine, care desfasoara activitate in zona parcului industrial”, a declarat Daniel Pacurar, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj.

Fiecare firma a fost amendata cu cate 4.500 de lei. Pacurar a precizat ca, potrivit legii, respectiv HG 344/2007, firmele care au detasati la munca cetateni straini in Romania aveau obligatia sa comunice acest lucru ITM, cu cinci zile inainte de prima zi de lucru sau, cel tarziu, in prima zi de lucru, ceea ce nu s-a intamplat in cazul subantreprenorilor Goldbeck.

“Niciuna din cele 13 societati comerciale nu a efectuat aceasta comunicare. Ea este echivalenta cu inregistrarea unui contract individual de munca, singura forma prin care statul roman poate sa aoba control asupra cetatenilor detasati pe teritoriul Romaniei. Astfel ca, cele 13 societati comerciale au fost amendate cu 58.500 de lei”, a explicat inspectorul sef al ITM Cluj.

Daniel Pacurar a mai afirmat ca la firma Goldbeck nu au fost sesizate nereguli, iar celelalte societati au declarat ca nu cunosteau faptul ca trebuie sa depuna aceasta comunicare, doua dintre ele refuzand sa semneze procesul verbal de constatare a contraventiei.

La sfarsitul lunii trecute a acestui an, cotidianul finlandez Helsingin Sanomat scria ca firma germana de constructii Goldbeck, care se ocupa de ridicarea fabricii Nokia la Jucu in nord-vestul Romaniei, a fost fortata sa inlocuiasca majoritatea muncitorilor romani, ca urmare a pregatirii profesionale slabe a acestora, cu muncitori din Ungaria, Slovacia si Polonia.