Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici consideră că manifestația din Piața Victoriei a celor care cer construirea de autostrăzi în zona Moldovei se "întâmplă pentru că avem printre noi persoane care nu vor să facă altceva decât să instige". Întrebat vineri, la finalul ședinței de Guvern, dacă au fost alocați bani pentru autostrada Târgu Mureș-Iași prin proiectul de buget pe 2019, ministrul a spus că "sunt undeva la 9 milioane (n.red. lei)".

Protest - autostrazi pentru MoldovaFoto: Hotnews

Aceștia sunt bani doar pentru studii. Ministrul susține că deocamdată sunt doar pentru studii, deoarece nu se poate face autostrada într-un singur an. La fel sunt și pentru autostrada Brașov-Bacău, a mai precizat Teodorovici.

"Acest subiect al autostrăzii Unirii se întâmplă pentru că avem printre noi persoane care nu vor să facă altceva decât să instige. Fac apel încă o dată de a lua în calcul ceea ce spune o structură a statului. Sunt date oficiale, nu pot să fie puse la îndoială. Sau pot fi puse la îndoială, dar de unii care nu au nicio treabă cu zona economică. Pentru autostradă, aveţi text clar în lege, este clar menţionat pentru acest obiectiv. Este clar menționat și cu credite de angajament, și cu credite bugetare", a spus Teodorovici.

Acesta a mai spus că Ministerul Finanțelor va face o monitorizare lunară a cheltuielilor pe fiecare ordonator în parte. Deschiderile pentru angajamente și credite bugetare vor fi făcute cu avizul Ministrului Finanțelor, iar ordonatorii de credite care nu respectă obligațiile din legea bugetului vor fi amendați.

Câteva zeci de persoane, majoritatea venite din Iași, au manifestat vineri dimineață în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, pentru construcția autostrăzilor A8 Târgu Mureș Iași și A7 Ploiești-Buzău-Bacău-Siret. Protestul a avut loc exact când Guvernul aproba legea bugetului. Protestul a fost organizat de trei asociații din Moldova care susțin proiectele pentru infrastructură din regiune, dar în piață au fost prezenți și deputatul USR de Neamț Iulian Bulai, precum și consilierul USR de la Sectorul 1 din București, Clotilde Armand.

Cele câteva zeci de persoane care au venit în Capitală să protesteze au formulat și o scrisoare cu mai multe revendicări și urmau să se întâlnească vineri după-amiază și cu premierul Dăncilă.

Printre revendicări, asociațiile participante - Împreună pentru A8, Moldova Vrea Autostradă și Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei - cer numirea unui ministru al Transporturilor competent, demiterea șefului de la Compania de Drumuri, Narcis Neaga, lansarea licitațiilor pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare pentru toate sectoarele din A8 și A7, dar și renunțarea la planul Guvernului de a realiza tronsonul Iași - Pașcani din A8 prin Parteneriat Public-Privat.

Citește și Manifestație în Piața Victoriei pentru construcția de autostrăzi în Moldova