Compania Gabriel Resources, titularul proiectului Rosia Montana, a dat in judecata Ministerul Mediului din cauza deciziei institutiei de a opri procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Ministrul mediului Attila Korodi si secretarul de stat Silviu Stoica sunt chemati in acelasi proces. Reprezentantii companiei sustin ca aceasta procedura nu trebuie conditionata de existenta unui certificat de urbanism si solicita daune de 100.000 de euro, a declarat pentru Hotnews.ro ministrul mediului Attila Korodi.

"Citatia primita de la Curtea de Apel Bucuresti nu ma surprinde decat in masura in care imi este adresata atat mie personal, cat si domnului secretar de stat Silviu Stoica, si nu doar institutiei. Altfel, ma asteptam ca Gabriel Resources sa actioneze in judecata Ministerul Mediului. Este o actiune care vine in continuarea plangerii administrative inaintate ministerului la sfarsitul lunii septembrie, plangere la care noi am formulat un raspuns in termenul legal", a explicat ministrul mediului.

Potrivit acestuia, titularul proiectului Rosia Montana sustine ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu trebuia oprita din cauza suspendarii certificatului de urbanism al proiectului. "Toata argumentatia lor intra in contradictie cu ceea ce spun juristii ministerului, care considera ca, in lipsa acestui act, continuarea procedurii este imposibila, avand in vedere amploarea proiectului", a adaugat ministrul.

In opinia acestuia, actiunea investitorului canadian nu este fundamentata juridic, fiind mai degraba "o hartuire". "Nu imi explic de ce decizia in acest sens vine dupa atata timp. Daca dansii cred ca nu este nevoie de un certificat de urbanism pentru continuarea evaluarii impactului asupra mediului, ma intreb de ce nu au spus acest lucru imediat dupa ce noi am anuntat oprirea acestei proceduri", spune Korodi.

In consecinta, ministrul afirma ca este dispus sa continue actiunea in instanta. "Cred ca este o hartuire si decizia noastra este sa ne judecam cu ei", a mai precizat ministrul mediului.

Ministerul Mediului a anuntat, in luna septembrie a anului trecut, oprirea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului Rosia Montana, intrucat ultimul certificat de urbanism prezentat de investitor este suspendat in baza unei modificari a legii contenciosului administrativ.

Ulterior, Rosia Montana Gold Corporation a inaintat o plangere administrativa Ministerului Mediului, din cauza acestei decizii. Reprezentantii companiei au explicat ca plangerea administrativa este primul pas pentru declansarea unui proces formal impotriva ministerului. De asemenea, acestia au precizat ca se vor folosi de toate mijloacele disponibile pentru ca procedura de evaluare sa fie reluata.