Curtea de Apel din Quebec a confirmat vineri condamnarea istorică a trei companii de tutun la plata a peste 15 miliarde dolari de dolari canadieni în daune către zeci de mii de victime ale tutunului, relatează AFP.

Fumatul poate ucideFoto: Comisia Europeana

Cele trei multinaționale condamnate - British American Tobacco (BAT), prinfilialasadin Canada, Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges și Japan Tobacco International - au o lună pentru a deschide un eventual recurs laCurtea Supremă a Canadei.

În timpul unui proces în primă instanță, descris ca istoric, în iunie 2015, Curtea Superioară din Quebec a condamnat cei trei producători la plata a 15,5 miliarde de dolari canadieni (10,2 miliarde euro) în despăgubiri victimelor fumători sau foști fumători cu emfizem, cancer pulmonar sau cancer la gât.

Se estimează că această sumă va crește lapeste 17 miliarde de dolari în 2019, potrivit rapoartelor din presă.

„Suntem dezamăgiți de decizia care a fost dată astăzi,“ a declarat purtătorul de cuvânt al Imperial Tobacco, Eric Gagnon, înfața reporterilor. "După cum s-a demonstrat înfațainstanței, s-a subliniat faptul că consumatorii și riscurile asociate cu fumatul sunt cunoscute în Canada. Nu ar trebui să fim considerați responsabili".

Judecătorul a identificat patrucapete de acuzare principale împotriva celor trei companii multinaționale, inclusiv încălcări ale „obligației generale de a nu cauza prejudicii altora“ și a datoriei „de a informa clienții cu privire la riscurile și pericolele produselor lor“.

„În cei cincizeci de ani ai perioadei acoperite de proces, companiile au câștigat miliarde de dolari în detrimentul plămânilor, gâturile și bunăstarea clienților lor", a subliniat magistratul în cadrul hotărârii "fluviu" de 276 de pagini.