Companiile care doresc să câștige contracte guvernamentale britanice trebuie să facă mai mult pentru a ajuta societatea, abordând chestiuni precum sclavia modernă și schimbările climatice, a declarat luni guvernul britanic citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Apelul a venit de la ministrul britanic David Lidington, careurma să prezinte propuneri de revizuire a procesului de atribuire a contractelor pentru administrarea serviciilor publice pentru a asigura luarea în considerare a impactului social al companiilor.

Această mișcare a fost proiectată pentru a ajuta guvernul - care cheltuie anual aproximativ 49 miliarde de lire sterline (65 miliarde de dolari) pe contracte cu organizații externe - să se asigure că companiile partenere nu utilizeazăpractici incorecte.

"Este corect din punct de vedere moral să ne asigurăm că acești bani nu merg la nici o organizație care profită de practicile rele ale sclaviei moderne", a declarat Lidington.

"În mod similar, este corect să cerem organizațiilor cu care lucrăm să îndeplinească standardele înalte de care avem nevoie pentru a ne proteja mediul și a angaja forța de muncă care reprezintă societatea noastră diversă, inclusiv persoane cu dizabilități și din minorități etnice".

Conform planului, companiile care licitează pentru contracte guvernamentale ar trebui să-și demonstreze experiența în asigurarea siguranței lanțului de aprovizionare, sustenabilitatea mediului, diversitatea forței de muncă și oportunitățile de formare a personalului.

Legea Valorii Sociale 2012 încurajează ofițerii de achiziții publice ai guvernului să ia în considerare impactul social și de mediu al contractelor pe care le atribuie în loc să opteze pentru ceamai mică ofertă.

Dar planul ar extinde cerințele legii pentru a seasigura că toate achizițiile majore evaluează impactul social acolo unde este cazul.

Legea apare într-un moment încaresuntîncreștere preocupările legate de utilizarea companiilor private pentru furnizarea serviciilor publice după prăbușirea de anul trecut a unei importante companii, gigantul dinconstrucții Carillion.

Victor Adebowale, președintele Social Enterprise UK, a declarat că propunerile vor stimula întreprinderile sociale britanice, caresunt companii create pentru a oferi atât impact social cât și profit.

"Valoarea socială nu ar trebui privită ca un lux în nici o parte a sectoarelor public sau privat, cica bun simț", a declarat Adebowale.