Cel mai mare producător mondial de petrol, Saudi Aramco, cumpără un pachet de 70% din Saudi Basic Industries Corp (SABIC), de la fondul regatului, pentru un preț de 69,1 miliarde de dolari, într-una dintre cele mai mari tranzacții din industria chimică globală, transmite Mediafax citînd site-ul agenției Reuters.

SABIC și Aramco au anunțat că prețul de cumpărare convenit este de 123,4 riali pe acțiune, ușor mai mic față de prețul de închidere al SABIC de miercuri.

Acordul, care este destinat să stimuleze planurile de creștere ale Aramco, vine după luni de negocieri între Aramco și Public Investment Fund (PIF), ceea cea a determinat întârzierea ofertei publice inițiale de mai multe miliarde de dolari planificată de Aramco.

Ca urmare a tranzacției, PIF va dispune de fonduri pentru a diversifica cea mai mare economie din zona arabă și pentru a crea locuri de muncă.

Aramco și-a sporit investițiile în industria rafinării și petrochimică pentru a-și asigura piețe noi pentru producția de țiței, în condițiile în care creșterea pe piața de produse chimice este esențială pentru strategia de expansiune în downstream.