Tehnologia care stă la baza dezvoltării criptomonedelor are aplicații posibile ce întrec ca importanță piața actuală a valutelor virtuale. „Blockchain” reprezintă, fundamental, un sistem de verificare a identității și veridicității unui set de date digitale, fie ele o tranzacție, o dovadă de proprietate sau identitatea digitală a unui utilizator sau a unei organizații.

IBM BlockchainFoto: IBM

Tehnologia blockchain poate fi dezvoltată în produse care le vor permite companiilor să valideze veridicitatea necesară în lumea rapidă a tranzacțiilor digitale, oferind o mai mare securitate și având potențialul de a reduce foarte mult costul și complexitatea efectuării acestor tranzacții. Efectul principal este crearea unor interacțiuni de business în care orice valoare poate fi urmărită și comercializată, fără a necesita un punct central de control. Blockchain-ul promovează inovația și oportunitățile din multe industrii, mai ales în sectorul bancar, în domeniul energetic și al utilităților, în administrație publică și comunitatea de start-up.

Interesul pentru blockchain este mai mare ca oricând, generând mai multă atenție asupra modului în care poate fi folosit în mediul enterprise. De fapt, potrivit Juniper Research, mai mult de jumătate dintre marile corporații ale lumii au în vedere în mod activ sau implementează deja tehnologia blockchain, iar două treimi dintre firme declară că se așteaptă ca tehnologia să fie integrată în sistemele lor până la sfârșitul anului 2018.

IBM dezvoltă blockchain-ul prin aplicarea acestuia la problemele din lumea reală. Pe măsură ce IT-ul se mută în cloud, tranzacțiile trebuie să fie sigure pentru toate părțile din industrii variate. De aceea construiește o platformă blockchain completă. Blockchain-ul reunește cărțile contabile comune și contractele inteligente pentru a permite transferul securizat al oricăror active - indiferent dacă este vorba despre un activ fizic, cum ar fi un container de transport, un activ financiar precum o obligațiune, sau un activ digital cum ar fi muzica - în orice rețea business. Blockchain face pentru tranzacțiile sigure ceea ce a făcut Internetul pentru informații.

“Este important să înțelegem că nu toate blockchain-urile sunt identice. Pentru întreprinderi vaste sau utilizate de către guvern sunt necesare blockchain-uri enterprise care îndeplinesc trei criterii fundamentale: să fie construite pe standarde publice; să fie scalabile și sigure pentru mediul enterprise; și dezvoltate utilizând expertiza în industriile unde se vor aplica. La IBM, ne concentrăm asupra acestor cerințe fundamentale, iar acest angajament este motivul pentru care clienți din toate industriile colaborează cu noi. Oferim cea mai largă gamă de resurse pentru clienți - de la asigurarea nevoii startup-urilor care își doresc să înceapă crearea de rețele pe cont propriu, până la consultanță cu organizații multinaționale care doresc să-și transforme afacerea împreună cu experții noștri.”, spune Mitka Avramova, Country Leader IBM.

Blockchain poate ajuta companiile din orice sector sau industrie să accelereze tranzacțiile

În cadrul lanțurilor globale de aprovizionare, al serviciilor financiare, asistenței medicale, guvernului și multor alte industrii, inovatorii explorează modalități de a folosi blockchain pentru a revoluționa și transforma modelele tradiționale de afaceri. Mulți lideri din industrie au obținut deja beneficii semnificative, inclusiv o mai mare transparență, securitate sporită, trasabilitate îmbunătățită, o creștere a eficienței și a vitezei tranzacțiilor și costuri reduse.

Tehnologia va continua să evolueze și să fie utilizată în moduri mai inovatoare

În administrația publică, de exemplu, blockchain-ul asigură o mai mare transparență a administrației publice și a proceselor, reduce costurile de furnizare a serviciilor și promovează digitizarea proceselor, ceea ce contribuie în cele din urmă la creșterea satisfacției cetățenilor.

Cu blockchain, companiile pot obține o mai mare transparență, securitate sporită, trasabilitate îmbunătățită, o eficiență și o viteză sporită, precum și costuri reduse. Noi ecosisteme blockchain sunt în curs de formare, ca rezultat al încrederii ridicate din partea clienților. Aceste ecosisteme creează modele noi de afaceri și oportunități de piață pentru o mare parte dintre cei prezenți în rețelele business. Un exemplu în acest sens este rețeaua de comerț a băncilor Europene, denumită we.trade, care a atras deja peste 400 de comapnii de logistică din întreaga Europa, dornică să valorifice creșterea afacerilor prin accesul facil spre finanțări comerciale.

„IBM are sute de proiecte blockchain în curs de desfășurare, influențând industrii precum educația, siguranța alimentară, identitatea, asigurările, bunurile de lux, managementul lanțului de aprovizionare și finanțarea comerțului, printre altele.”, continuă Mitka Avramova, Country Leader IBM.

IBM, pionier și lider în tehnologia Blockchain

Wintergreen Research și Juniper Research raportează că IBM este lider în domeniu, cu 32% dintr-o piață de blockchain aproximată la 700 milioane de dolari și aflată în continuă creștere. Gartner estimează că valoarea comercială a tehnologiei blockchain va crește la 176 miliarde de dolari până în 2025 și 3 trilioane de dolari până în 2030 prin îmbunătățirea eficienței întreprinderilor.

„IBM Blockchain Services dezvoltă metodologii și modele pentru a sprijini toate tipurile de organizații în diferite etape ale adoptării tehnologiei blockchain - de la crearea unei rețele blockchain, la dezvoltarea într-o rețea de producție multi-instituțională sau extinderea unei rețele stabilite, la membri suplimentari și adăugarea de noi aplicații.”, este de părere Mitka Avramova, Country Leader IBM.

Produsele și serviciile blockchain dezvoltate de IBM se bucură de încrederea a peste 400 de clienți din cadrul serviciilor financiare, al serviciilor logistice, IoT, al gestionării riscurilor, al gestionării drepturilor de autor digitale și din domeniul medical, pentru a implementa aplicații bazate pe blockchain. IBM este lider în soluțiile open-source ale acestei tehnologii create pentru mediul enterprise. Ca unul dintre primii membri ai al Proiectului Hyperledger al Fundației Linux, IBM se angajează să sprijine dezvoltarea liberă a sistemelor blockchain. Companii globale au început să implementeze tehnologia blockchain IBM - de la gigantul retail Walmart, la compania de transport Maersk și Bursele de Valori din Londra și Tokyo. Maersk folosește blockchain-ul pentru a digitiza lanțul de aprovizionare global, iar Walmart folosește blockchain pentru siguranța alimentară, reușind astfel să urmărească originea produselor alimentare în doar câteva secunde. În plus, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia și membru al Proiectului Hyperledger, a ales IBM pentru a construi o soluție de tip blockchain prin care să îmbunătățească serviciile la distanță pentru instituțiile financiare.