Guvernul a aprobat în ședința de joi un Memorandum privind construirea unui pod peste Dunăre între Zimnicea - Svishtov. Guvernul susține că podul se va corela cu o autostradă care va trece pe lângă Alexandria. În acest moment, ar fi nevoie de mai multe poduri peste Dunăre, unul foarte de necesar fiind la Călărași. Cu toate acestea a fost ales ca prioritate un pod în Teleorman, județul din care provin șeful PSD și premierul.

GuvernulFoto: Guvern

Guvernul spune că legislația pentru acest pod va fi făcută în regim de urgență. "Ministerul Transporturilor şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) vor face în regim de urgenţă demersuri legislative şi organizatorice pentru implementarea cu prioritate a proiectului "Pod peste Dunăre între Svishtov-Zimnicea".

Proiectul a fost discutat cu premierul Bulgariei în cadrul reuniunii cvadrilaterale din 29 martie, de la Snagov, susține Guvernul

Soluția propusă pentru realizarea acestui obiectiv este cea a parteneriatului public-privat. Podul peste Dunăre Svishtov - Zimnicea se corelează cu alte obiective de investiţii de infrastructură propuse să se realizeze în parteneriat public-privat în zona de sud a României, respectiv cu Autostrada Bucureşti - Alexandria - Craiova - Drobeta Turnu Severin - Lugoj, cât şi la nivel de regiune România - Bulgaria, precizează Guvernul.

Acesta mai susține că proiectul va contribui și la realizarea unor coridoare de tranzit pentru traficul rutier, cu asigurarea legăturii între Europa Centrală şi de Nord spre zona de Sud a Europei respectiv Turcia, Grecia, Albania prin România şi Bulgaria.

Guvernul amintește că printre proiectele de parteneriat public-privt se mai află şi "Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele - Nicopole" pe fluviul Dunărea, proiect complementar care prevede realizarea unei legături rutiere şi de cale ferată între cele două ţări riverane. Turnu Măgurele tot în Teleorman se află, iar proiectul este de pe vremea comunismului, din anii '70.