Gigantul saudit Aramco a avut câștiguri de 68 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an, întărindu-și poziția de cea mai profitabilă companie din lume, au declarat pentru Bloomberg surse care au avut acces la datele financiare.

Pretul petrolului a scazut joi cu 8%Foto: saudiaramco.com

Producătorul de petrol a dezvăluit profitul net obținut analiștilor financiari care lucrează la listarea la bursă, potrivit surselor citate.

Anul acesta, când compania a dezvăluit, în premieră, rezultatele financiare, arătând că a încasat 111 miliarde de dolari în tot anul 2018, a sărit direct pe primul loc al celor mai profitabile companii.

Venitul pe primele nouă luni din 2019 este mai mare atât decât rezultatul net pe 2018 al Apple, cea mai profitabilă companie listată, cât și față de câștigurile anuale ale Exxon Mobil, cea mai mare firmă petrolieră tranzacționată pe bursă.

Arabia Saudită ”ridică vălul” de pe datele financiare ale ”bijuteriei coroanei” pentru că se grăbește să realizeze până la sfârșitul anului ceea ce poate deveni cea mai mare vânzare de acțiuni din istorie, notează Bloomberg.

Prințul moștenitor Mohammed Bin Salman se bazează pe Aramco și pe enormele rezerve petroliere ale țării pentru a atrage investitori la oferta publică de acțiuni pentru a finanța planurile sale de reformare a economiei saudite.

Deși este extrem de profitabilă, saudiții au probleme în a convinge investitorii să accepte că gigantul petrolier valorează peste 2.000 de miliarde de dolari.

Oferta inițială va începe duminică, iar acțiunile Aramco vor începe să fie tranzacționate pe bursa saudită pe 11 decembrie. Compania s-a angajat că va plăti dividende de 75 de miliarde de dolari anul viitor.