Compania aeriană australiană Qantas a anunțat vineri că a ales compania Airbus pentru a opera cel mai lung zbor comercial, pe linia Sydney - Londra, relatează Reuters.

Avion al QantasFoto: Qantas

Alegerea a fost făcută în dauna rivalilor de la Boeing. Alegerea celor 12 avioan A350-1000, ce au montate rezervoare suplimentare de combustibil, pentru zboruri cu o durată de până la 21 de ore întărește poziția Airbus ca lider în domeniul călătoriilor de linie foarte lungi.

În acest timp, Boeing se luptă cu intarzierile proiectului 777X, precum și o criză internă, generată de accidentele a două aeronave 737 Max. Zborurile Qantas pe linia Sydney - Londra vor începe în prima jumătate a anului 2023, dar încă trebuie stabilit un plan de salarizare pentru piloți, care ar trebui să își extindă programul la 23 de ore, având în vedere întârzierile.

De asemenea, aceștia vor trebui să zboare pe aeronave A330, momentan fiind folosite modele A350. O decizie finală va fi luată la sfârșitul lunii martie. Președintele Qantas, Alan Joyce, a spus că linia aeriană are "multă încredere" în această piață, a zborurilor Sydney - Londra, sau New York, încredere bazată pe pe cei doi ani de zboruri pe linia Perth - Londra. "A350 este un avion fantastic, iar înțelegerea cu Airbus ne-a oferit cei mai buni termeni comerciali, economie de combustibil, costuri de operare, precum și experiență în ceea ce privește clienții", afirmă Alan Joyce.