Epidemia Covid-19 ar putea costa peste 100 de miliarde de dolari transportul aerian, aruncând sectorul într-o situație "aproape fără precedent", a anunțat joi Asociația internațională a transportului aerian (Iata), citată de AFP.

LufthansaFoto: Wikipedia

Directorul general al Iata, Alexandre de Juniac, a cerut guvernelor, într-un comunicat publicat la capătul unei reuniuni care a avut loc la Singapore, reducerea impozitelor.

Iata, care regrupează 290 de companii aeriene, a estimat pierderile la cifrele de afaceri ale companiilor aeriene pentru transportul de pasageri între 63 de miliarde de dolari - dacă propagarea virusului este controlată - și 113 miliarde - în cazul în care coronavirusul continuă să se răspândească. Estimarea nu ia în calcul pierderile pentru transportul de mărfuri.

Scenariul cel mai critic reprezintă o reducere de 19% a veniturilor transportului aerian de pasageri, un sector care a generat anul trecut cifre de afaceri de 838 miliarde dolari.

Regiunile Africa, America Latină și Caraibe sunt pentru moment excluse din acest studiu din cauza numărului foarte mic de cazuri de contaminare.

"Din punct de vedere financiar, va fi echivalentul a ce a suferit sectorul" în timpul ultimei crize financiare mondiale din 2008-2009, potrivit organizației.

Flybe, prima victimă

De la sfârșitul lui ianuarie, zeci de companii au suspendat sau redus zborurile pe relația cu China, epicentrul epidemiei, urmată de Italia.

Rezervările cu destinația Europa de pe continentele american, asiatic și african s-au prăbușit cu 79% în ultima săptămână din februarie, potrivit societății specializate Forwardkeys.

"Am înregistrat, în ultimele zile, un declin semnificativ al cererii și o creștere a anulărilor de călătorii legate de temerile asociate cu Covid-19", a precizat joi compania americană Southwest.

Compania aeriană britanică Flybe și-a încetat activitatea, incapabilă să facă față scăderii traficului aerian.

Norwegian Air Shuttle, care miza pe revenirea pe profit în 2020, și-a revizuit joi previziunile.

Companiile aeriene au anunțat deja măsuri de economie prin stoparea angajărilor și înghețarea salariilor, reducerea cheltuielilor administrative dar și șomaj tehnic temporar.

Lufthansa a imobilizat 150 de avioane și a suspendat toate zborurile spre Israel.

American Airlines cădea cu peste 9% joi, pe Wall Street.

Singura veste bună - reducerea cotației petrolului, care ar putea conduce la ieftinirea kerosenului, potrivit Iata.