PSD, Pro Romania, ALDE, USR, PMP și UDMR, toate au votat cu entuziasm proiectul de lege. USR a contribuit chiar cu trei amendamente. PNL a spus că va ataca la Curtea Constituțională.
Prima prevedere. Firmele cu activitate oprită sau a căror venituri și încasări au scăzut cu peste 15% față de media ultimelor două luni vor putea amâna plata contribuțiilor sociale pe o perioadă de trei luni. Apoi, ceea ce trebuia plătit în aceste luni va fi virat eșalonat, în următoarele 12 luni, în proporție de 50% din volumul total scadent. În condițiile în care aproape toate firmele din România, cu mici excepții, au venituri mai mici, timp de trei luni, bugetul nu va mai avea încasări din contribuții sociale. Ba mai mult, în această perioadă, contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat. Singura condiție pentru firme este să nu dea oameni afară timp de un an de la intrarea în vigoare a legii. Bineînțeles, aceste facilități vin pe lângă ajutorul pentru șomajul tehnic care este deja în vigoare.
A doua prevedere. Oricine dorește poate să refuze plata utilităților pe o perioadă de trei luni. În lege scrie că orice persoană afectată direct sau indirect de criză, însă nu este clar ce înseamnă afectat direct sau indirect. Și nu doar persoanele fizice vor putea fi scutite de la plata utilităților, ci și firmele care au venituri cu minim 15% mai reduse. Practic, aproape toată lumea va putea să opteze să nu mai plătească facturile la energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, apă-canal. Sumele adunate pe cele trei luni vor fi plătite, apoi, eșalonat, timp de 12 luni, fără dobândă sau penalități de întârziere.
Este firesc că o astfel de măsură ar băga în faliment aproape toate companiile din aceste domenii: energie, gaze, comunicații, salubritate etc. Firmele din energie și gaze ar cele mai lovite, deoarece efectele se întind pe tot lanțul, începând cu furnizorul, distribuitorul, transportatorul și terminând cu producătorul. Culmea este că aceste firme încă nu au fost puse la pâmânt de criza coronavirusului și sunt printre puținele care pot ajuta la relansarea economiei. Atunci, parlamentarii au venit cu o idee, aceste firme să se împrumute de la Trezoreria statului, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni. Sau Ministerul Finanțelor să garanteze linii de creditare în regim de factoring pentru furnizorii de utilități afectați. Nu s-a pus problema în cadrul așa-ziselor dezbateri parlamentare dacă Trezoreria statului are posibilitatea să suporte miliarde de lei cât ar reprezenta plata facturilor pe trei luni.
A treia prevedere. Guvernul României este obligat să definească până pe 1 mai 2020 consumatorul vulnerabil și să pună în funcțiune o schemă de ajutor pentru aceștia. Adică ceea ce nu au reușit niciun guvern din 2012 încoace, să facă actualul Guvern în 3 săptămâni. Toate guvernele s-au ferit de definirea consumatorului vulnerabil, deși toate au promis că o vor face.
vai si amar daca ajung astia de la usr sa guverneze...de fapt am vazut ce a facut Ciolos...astia sunt mai mare dezastru
revin-o cant te-ai oxigenat putin
PSD, Pro Romania, ALDE, USR, PMP și UDMR, toate au votat cu entuziasm proiectul de lege. USR a contribuit chiar cu trei amendamente.
Multi Vad ! Putzini Pricep!
mergi tu primul si venim si noi ulterior
intrebarea este ce val negru s-a lasat pe ochii preacuviosilor de la USR de au dat asa cu miliarde din bani care nu ii prea au.
daca tu vezi impartialitatea, fi partiala si indentifica resursele bugetare pentru masurile alea (stiu, nu e treaba ta, de aia sunt aia pusi acolo)
Milioane de oameni care au muncit o viata sa stranga niste bani vor ramane fara ei
La paguba care se anunta, nici mama BNR-ului na va avea de unde sa garanteze depozitele oamenilor din banci
O strategie simpla, de doi bani, lipsita de scrupule (ca de obicei la psd) si care, spera ei, ii va aduce din nou in capul mesei pentru o noua repriza de jaf.
Sa speram ca om avea mai multa minte decit atit.
Sa caute de urgenta mormanu de fiare vechi unde au aruncat tiparnitza .
D'on Pedtro constituie un mare ajutor.
Sunt totuşi dezamăgit de USR. Măcar acum ştiu clar cu cine voi vota la viitoarele alegeri, nu mai am alternativa USR.
chiar si tu esti o resursa, de care, se pare, ca ne putem lispi usor
acordarea de facilitati si celor care nu au probleme cu veniturile este o mita electorala, este fosta galeata cu diverse produse care, incepand cu dragnea, a devenit mita la nivel de stat.
de asemenea, parlamentarii PSD au avut in vedere propriile interese personale : desi stau acasa si isi iincaseaza salariile ca si pana acum, vor sa nu plateasca utilitatile si creditele la banci.
parlamentarii PSD isi urmaresc in primul rand propriile interese dar si pe cele de clan, practicand mita electorala !
Am convingerea ca propaganda psd nu mai prinde, oamenii au vazut ca scopul lor a fost slabirea justitiei ca sa poata fura fara teama.
1. Reducerea drastică a numărului de bugetari, acum se vede, că multe lucruri se pot rezolva online. Bugetarii au salarii exorbitante față din domeniul privat (cei care țin spinarea pentru ei). Sunt 2 milioane+ de bugetari, care au salarii medii de 5000+ lei.
2. Reducerea bugetului pentru apărare. De ce cheltuim miliarde de euro pentru niște rachete și avioane, care oricum, în câțiva ani nu sunt bune pentru nimic? Nu veniți cu comentarii gen Rusia ne atacă, ține de nonsense și de prostie, Rusia vinde gaz pentru România, nu taie vaca care dă lapte.
3. Reducera numărului de parlamentari la faimosul număr de 300, reducerea ministerelor.
4. Eliminarea pensiilor speciale.
5. Închiderea companiilor de stat care nu sunt rentabile.
6. Crearea unei ramuri de industrii deținut de către stat, care în stare de urgență este capabil într-o secundă să producă necesități pentru sănătate (mănuși, alcool sanitar, halate, măști, aparate medicale etc.).
7. Rehabilitarea sectorului de cercetare în domeniul sănătății.
Faceți un simplu calcul și vedeți că sunt bani. IMM-urile musai să fie salvate, de ei depind câteva milioane de locuri de muncă.
Medicii si spitalele sunt lasati sa se descurce fara nici un ajutor de la guvern.
Astia mai viseaza ceva noaptea, mai ales ca sunt inainte de alegeri si dupa aia li se scoala sa dea niste legi stupide .
Ia de aici legea fara dezabteri, fara discutii in comisii, descurcati-va fratilor, cum puteti cu legile alea tampite date de noi
Cautati un text semnat de 186 "leading scientists", inclusiv 18 "Nobel Prizewinners",in "The Humanist" of September/October 1975, despre aiurerile tembele si nocive ale astrologiei. Ati citit bine? Si NOCIVE! Dar jurnalistii se adreseaza tembelilor care iau horoscoapele in serios. Poate si ei cred in ele, Doamne fereste-ne de idioti !
Pensiile se platesc (chiar mai devreme, am vazut anuntul in bloc), somajul se plateste (75%, dar e suficient, ca vrand-nevrand facem economii, stand inchis in casa), salariile se platesc. Deci bani sunt. Nimic nu justifica masura.
Eu zic ca este premeditare, ca este de fapt un atac concertat la PNL, care, pana acum, vedem ca se descurca. In final, ar castiga capital politic. Dar... daca utilitatile se vor inchide, pentru ca angajatii nu vor mai fi platiti si nu vor mai exista bani pentru reparatii si intretinere, atunci iese razmerita si PNL cade.
Un indiciu in sensul unui complot generalizat este si faptul ca USR, in goana disperata dupa voturi, s-a aliat cu PSD si ceilalti ciumeti in acest demers josnic. Ori ei nu duc lipsa de oameni cu pregatire, stiu ce inseamna sa cada domeniile esentiale - apa, energie, gaze, telecomunicatii, singurele care inca merg.
Adio, USR! I-am votat dar s-a terminat. Si populismul, si goana dupa un loc la alegeri au o limita - trecem printr-o situatie de criza asemanatoare unui razboi, este pur si simplu abominabil ce fac ei.
Ar fi fost mult mai util ca statul sa ofere din start furnizorilor de utilitati linii de credit cu dobanda zero din care companiile sa ia exact valorile consumate si facturate ! Banii imprumutati sa fie fi returnati apoi exact pe masura ce se vor recupera. Cu amendamentul ca sumele nerecuperate sa fie considerate datorii ale consumatorilor respectivi.
Ar fi mult mai simplu si mai eficient !
Acest gen de solutie ar putea fi obiectul unei dezbateri legislative, nu prostia birocratica actuala.
Ce naiba, pe cine trimitem in Parlament sa ne reprezinte ?