​Ministerul Muncii a pregătit un proiect de act normativ privind șomajul tehnic la stat, a anunțat ministrul Violeta Alexandru. Potrivit acesteia, "acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență". Practic, nu doar instituțiile publice care sunt alimentate cu bani de la buget, ci și entitățile care au propriile venituri și cele care funcțioează ca societăți comerciale vor fi afectate de șomajul tehnic.

Violeta AlexandruFoto: Agerpres

“Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.

"Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine", a mai afirmat ministrul. Aceasta a precizat că într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea și se vede tendința de a se rămâne acasă.

Premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri seara, la B1 TV, despre Ordonața de Urgență care-i vizează pe bugetari și spune că s-ar putea lua o măsură similară șomajului tehnic din privat, iar unii bugetari ar putea lucra 15 zile, iar apoi ”să stea acasă pe bani mai puțini”.

Premierul spune că nu vor fi vizați de această măsură bugetarii din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Sănătate și asitență socială.

Vezi și Ludovic Orban, despre OUG privind bugetarii: Unii ar putea lucra 15 zile și apoi să stea acasă pe 75% din salariu