​Ministrul muncii Violeta Alexandru a anunțat că a comunicat Inspecției Muncii decizia de a înrola, începând de marți, toți angajații de la stat în REVISAL. Ministrul muncii mai spune că nu vede de ce nu ar fi în Revisal și angajații Ministerului Apărării, STS, SPP și serviciile secrete. Violeta Alexandru a mai afirmat că și-a propus ca REVISAL/REGES să devină Registrul Electronic al Forței de Muncă Angajate (REFORMA) din România și care să cuprindă și sistemul privat dar și pe cei plătiți, într-o formă sau alta, din bani publici.

Violeta AlexandruFoto: Agerpres

De astăzi încep un demers de înrolare a TUTUROR angajaților plătiți/angajați de statul român (direct sau sub forma patronatului) în REVISAL, scrie Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.

Acum în Revisal sunt 1,4 milioane de angajați contractuali (prin contract de muncă) la entități ”de stat”, spune ministrul. Potrivit acesteia, “de stat”= instituții publice sau entități private controlate de stat. Revisal/Reges + ANFP + militarizate, ar da 1.700.000. La Ministerul Finanțelor este o situație foarte utilă: Posturi ocupate în sectorul bugetar (acolo sunt 1.200.000). Toate aceste date sunt utile dar trebuie să avem o singură sursă, interogabilă și actualizată constant cu toate informațiile necesare care să ne dea imaginea totală a celor care muncescm, spune ministrul.

Conform ultimului raport de guvernanță corporativă, legislație parțial anulată de Partidul Salvați Deținuții (ca să pierdem urma acestor entități) Administrația centrală e proprietara a 225 de întreprinderi care însumează 180.000 de angajați iar administrația locală e proprietara a 1.250 de întreprinderi care însumează 100.000 de angajați

Acestora li se adaugă peste 135.000 de funcționari publici și circa 9.000 de demnitari (7.000 sunt doar primarii și viceprimarii celor aproape 3300 de localități).

"În REVISAL/REGES nu se regăsesc structurile ”militare”, MAI (despre care nu spunem, totuși, că e structură militară), MAPN, STS, SPP și serviciile secrete. Nici persoanele angajate prin contract de management prin și mandat de reprezentare și, personal, nu văd de ce nu ar fi. Ca să ajung acolo unde mi-am propus, anume ca REVISAL/REGES să devină Registrul Electronic al Forței de Muncă Angajate (REFORMA) din România și care să cuprindă și sistemul privat dar și pe cei plătiți, într-o formă sau alta, din bani publici nu va fi ușor. Sunt legi de schimbat. Mai este și o schimbare de mentalitate", scrie Violeta Alexandru. (N.N. REVISAL/ REGES=Registrul general de evidența a salariaților).

Aceasta a spus din nou că România nu știe, cu certitudine, cine e angajat și mai ales câte persoane plătim din bani publici.

"Toți angajații din România, toți funcționarii, toți demnitarii, toți cei cu contracte de management, toți cei cu mandate de reprezentare indiferent de unde, de cine și cum sunt plătiți o să fie în această evidență. Și în baza de date facem o bifă: fonduri publice. Ca să știm cine e plătit din banul public. Cele 4,5 milioane de angajați din privat merită să știe asta. Începem!", a mai spus ministrul.