Premierul a anunţat că Guvernul intenţionează să lanseze noi instrumente de economisire prin emiterea de obligaţiuni şi titluri de stat. "Ne gândim ca anumite emisiuni să fie pentru niste obiective specifice, în care să implicăm cetăţeanul, într-un program de genul "Români pentru români", a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban în studioul HotNews.ro Foto: Hotnews

"Intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români, care să poată fi cumpărate de cetăţenii români astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să le oferim posibilitatea celor care au resurse să economiească banii pe care îi au prin astfel de instrumente, cum sunt titlurile de stat, obligaţiunile. Ne gândim ca anumite emisiuni să fie pentru niste obiective specifice, în care să implicăm cetăţeanul într-un program "români pentru români", ceva de acest gen", a spus premierul.

În ceea ce priveşte măsurile economice la care se gândeşte Guvernul, premierul a menţionat că în momentul de faţă este într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le poate accesa în perioada următoare.

"Avem posibilitatea de a obține finanțări de la finanțatorii instituționali, mă refer aici la Banca Mondială, mă refer la BERD - deja BERD-ul pot să vă anunț că a luat decizia de a susține un program de investiții în România cu o valoare de 4 miliarde de euro, atât pentru mediul public, cât și pentru mediul privat. De asemenea, avem posibilitatea de a apela la credite la Banca Europeană de Investiții și, de asemenea, de a implica Fondul European de Investiții în susținerea anumitor proiecte; de asemenea, urmărim cu mare atenție disponibilitățile financiare pentru a genera un program amplu de investiții al companiilor de stat", a mai declarat Orban.

El menţionează că pilonii dezvoltării economice, relansării economice, se vor baza pe investiții publice și investiții private.

"Din păcate, o lungă perioadă de timp, modelul de creștere economică bazat pe stimularea artificială a creșterii cererii, fie prin creșterea artificială a veniturilor în sectorul public sau a salariului minim pe economie sau altor pârghii care au determinat o creștere artificială a cererii și o creștere economică care să fie bazată pe consum, modelul pe care îl oferim este o creștere economică care să se bazeze pe investiții, care să se bazeze pe inovare, pe aplicarea rapidă a rezultatelor inovării și cercetării, pe transfer de tehnologie, pe creșterea competitivității, pe un principiu mult drag liberalilor "Prin noi înșine", care spune foarte simplu: ce se poate produce în România, trebuie să producem în România, și trebuie să sprijinim toate companiile care pot să introducă în fabricație produse de care România are nevoie pentru a fi produse în mod competitiv în România", a afirmat premierul.