Franța va aplica o taxă asupra serviciilor digitale în acest an indiferent dacă Statele Unite se vor reîntoarce la masa negocierilor sau nu, a anunțat joi ministrul Finanțelor francez, Bruno Le Maire, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statele Unite au anunțat miercuri că se retrag de la negocierile cu țările europene asupra taxării serviciilor digitale afirmând că discuțiile nu au înregistrat niciun fel de progres.

Franța, una dintre țările europene care au introdus noi taxe pentru a colecta venituri de la companiile digitale, a fost de acord să suspende perceperea acestora cât timp au loc negocieri la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în vederea adoptării unei abordări la nivel global.

Ministrul Finanțelor Bruno Le Maire a declarat că Franța, Marea Britanie, Italia și Spania au semnat împreună un răspuns la scrisoarea secretarului Trezoreriei american, Steve Mnuchin, în care acesta anunța retragerea de la negocieri.

„Această scrisoare este o provocare. Este o provocare la adresa tuturor partenerilor de la OECD care erau la centimetri distanță de încheierea unui acord pentru taxarea giganților digitali”, a afirmat ministrul francez despre scrisoarea omologului american.

Țările europene susțin că aceste companii plătesc prea puțin în taxe în țările în care își desfășoară activitatea fără prea multă infrastructură fizică fiindcă își pot transfera profiturile în jurul lumii.

Statele Unite s-au opus oricăror noi taxe unilaterale companiilor din Silicon Valley în absența unui acord la nivelul OECD.

Le Maire a anunțat că indiferent dacă SUA se vor întoarce la masa negocierilor pentru a ajunge la o înțelegere la OECD sau nu, Franța va aplica taxa asupra serviciilor digitale în acest an.

La începutul lunii, Washingtonul a anunțat deschiderea unei investigații cu privire la taxele impuse serviciilor digitale în mai multe țări din lume, inclusiv Uniunea Europeană, Indonezia și Turcia, India și Regatul Unit.

REFERINȚĂ: