​​Ministerul Finanțelor a întocmit lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate, în baza datelor transmise de către 9 ministere, potrivit unui memorandum care ar urma să fie discutat vineri în Guvern. Cele 9 ministere au transmis informații legate de 160 de proiecte de investiții prioritare, cu o valoare actualizată de 216,26 miliarde lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 146,85 miliarde lei. Vezi lista cu marile investiții care ar trebui finalizate în următorii ani.

Lucrări autostradăFoto: Hotnews

Lista cuprinde proiectele, cu valoarea lor estimată, stadiul în care se află, anul în care ar urma să fie finalizate și indicatorii de eficiență economică.

Din cele 160 proiecte de investiții publice aflate în curs de implementare, 46 de proiecte au un stadiu fizic de 0%.

Dintre acestea, 17 proiecte sunt proiecte noi, o parte fiind introduse în Programul de Investiții Publice (PIP) pentru anul 2020, iar celelalte urmează să fie introduse în PIP în anul 2021.

Alte 143 proiecte sunt proiecte în continuare, din care 47 proiecte au stadiul fizic 100%, respectiv lucrările de execuție sunt finalizate, iar 96 proiecte sunt în implementare.

Ministerul Transporturilor se află pe primul loc cu 130 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 197.087.910 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 130.891.914 mii lei.

Printre cele mai scumpe proiecte de la transporturi sunt Autostrada Sibiu-Pitești (18,5 miliarde lei) și reabilitarea liniei de cale ferată Curtici-Simeria (10,9 mld lei).

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor gestionează un număr de 11 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 6.604.355 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 5.397.877 mii lei, din care un proiect are stadiul fizic de 100%, iar sumele alocate acestuia pentru anul 2020 sunt necesare finalizării procesului de expropriere.

Unul dintre proiectele cele mai importante de la mediu este reducerea eroziunii costiere faza II, în valoare de peste 3,4 miliarde lei.

Ministerul Sănătății gestionează un număr de 6 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 8.714.863 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 8.707.361 mii lei, din care 4 proiecte sunt proiecte noi și 2 proiecte în implementare.

La sănătate, printre cele mai importante proiecte sunt spitalele regionale Craiova, Cluj și Iasi, fiecare în valoare de peste 2 miliarde de lei.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației gestionează un număr de 7 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 1.387.609 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 966.425 mii lei, din care 1 proiect nou și 6 proiecte în implementare.

De la ministerul lucrărilor publice ar fi de amintit stadioanele, precum Arcul de Triumf, Giulești etc sau Cazinoul din Constanța.

La polul opus se situează Ministerul Justiției cu 2 proiecte și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul de Protecție și Pază, care derulează fiecare câte un proiect de investiții publice semnificativ.

  • Vezi aici și Memorandumul care urmează să fie discutat în ședința de Guvern.