Agenția Reuters a relatat joi că operatorul telecom belgian și compania rivală Proximus au decis să înlocuiască treptat în Belgia și Luxemburg echipamentele de telefonie mobilă produse de Huawei cu produse Nokia.
Mutarea Orange și Proximus este una din primele instanțe din Europa în care operatori comerciali au renunțat la Huawei pentru dezvoltarea rețelei de internet mobil 5G drept răspuns la presiuni politice.
Capitala Belgiei, Bruxelles, este sediul Comisiei Europene și al Parlamentului European, fiind o locație strategică care provoacă îngrijorări în comunitatea de informații a Statelor Unite.
„Acesta este rezultatul unei licitații organizate de operatori și un efect al pieței libere”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei asupra subiectului, adăugând că „avem operațiuni adânc înrădăcinate în piața belgiană iar angajamentele noastre rămân neschimbate”.
Huawei și China neagă acuzațiile de spionaj formulate de Washington la adresa gigantului telecom chinez.
Nokia și rivalul suedez Ericsson au fost principalii beneficiari ai controverselor care au cuprins Huawei, cele două companii urmărind să acapareze o cotă de piață mai mare de la Huawei.
Eu cred ca operatorii le primesc gratuit numai sa le foloseasca si chinezii sa controleze tot.
De-abia astept un operator care sa foloseasca un alt echipament (Nokia, ...) ca sa devin clientul lui.
De ce oare firmele din china nu colaboreaza cu alte firme de renume din Europa si sa produca impreuna echipamente care sa fie sigure d.p.d.v al securitatii?
Multe firme chinezesti s-au dezvoltat pe baza spionajului industrial practicat fara retinere de China in firmele care si-au mutat productia in China. De-aia, multe firme au mutat acolo doar ceea ce-au considerat tehnologic mai putin valoros. Routere wireless de banda mai redusa, pentru acasa, chiar si pentru uz industrial, dar nu musai cele mai tari, au intrat in categoria asta. Cum chinezii nu-s prosti, si cum ei nu spioneaza doar in curtea lor, si mai fac si cercetare proprie, au reusit, in timp, sa faca din Huawei mare furnizor de tehnologie de telecomunicatii.
Doar ca desi knowhow-ul tehnologic au reusit sa-l adune, cultura organizationala necesara pentru excelenta tehnologica n-au reusit s-o construiasca. Asa ca desi Nokia cel putin a avut un start tarziu, in momentul de fata Nokia si Ericsson bat la curu' gol, tehnologic vorbind, Huawei - nu musai pt. ca Huawei n-ar avea knowhow-ul sa faca echipamente bune, ci pt. ca n-are cultura organizationala.
Da' chiar daca echipamentele de la Huawei nu-s cele mai bune, ieftine. Asa ca tari ca Romania, care n-au multi bani, n-au incotro, si nu-si permit sa se intinda la Nokia sau Ericsson, mai ales in conditiile in care Huawei ofera discounturi masive doar ca sa castige piata. E o chestie in piata de tehnologie specifica: odata ce te-ai procopsit cu un furnizor, de obicei cu ala mori de gat. Echipamentele de la furnizori diferiti nu-s compatibile, la nivel de implementare a infrastructurii, asa ca migrarea e extrem de scumpa. De-aia bataia e pe cota de piata, nu pe castiguri imediate.
huba buba ??? Si eu care credeam ca sint singura noastra speranta........