O echipă de specialişti a Combinatului siderurgic din Galaţi a finalizat, recent, un proiect de modernizare care reduce atât consumul energetic al fabricării fontei lichide la Furnalul nr. 5 cât şi emisiile de carbon, a anunţat, joi, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu, potrivit Agerpres.

In combinatul siderurgic de la GalațiFoto: Viata Libera

Potrivit acestuia, proiectul, realizat de furnalişti, manageri de proiect şi automatişti din combinat, constă în faptul că aerul care se injectează în furnal nu se mai preîncălzeşte folosindu-se amestecul clasic cu gaz de furnal şi gaz metan, ci un mix optimizat de aer îmbogăţit în oxigen, gaz de furnal şi mai puţin gaz metan, volumul acestuia din urmă fiind redus cu cel puţin 75% faţă de soluţia veche.

Practic, gazul de furnal înlocuieşte gazul metan, îmbunătăţind astfel consumul energetic şi emisiile de dioxid de carbon.

În noul sistem, s-au realizat linii care injectează, controlat şi în deplină siguranţă, oxigen în aerul de combustie utilizat la preîncălzitoarele de aer ale Furnalului nr. 5. Aceste echipamente sunt complet automatizate şi prevăzute cu elemente de siguranţă, măsură şi control, de ultimă generaţie.

„Acest tip de proiect, care continuă procesul nostru de modernizare, arată nivelul înalt de excelenţă tehnică al specialiştilor Combinatului, precum şi preocuparea de a ne întări eficienţa energetică şi de a ne îmbunătăţi continuu performanţele de mediu. Continuăm să lucrăm la proiecte asemănătoare, pe care le implementăm în întreaga companie”, a declarat directorul combinatului, Bogdan Grecu.