Cu două zile înainte de o audiere parlamentară pe subiectul platformelor și conținutului pe care îl găzduiesc, moderatorii Facebook, aflați în prima linie în fața mesajelor de ură și a imaginilor violente, cer să fie tratați și ascultați mai bine de gigantul social media, potrivit AFP.

FacebookFoto: Kianlin | Dreamstime.com

Șeful Facebook, Mark Zuckerberg, ar trebui „să găsească o modalitate de a angaja moderatori cu normă întreagă” din cadrul companiei, în loc să externalizeze, a declarat luni Allison Trebacz, expert și fost moderator.

Ea vorbea la o conferință de presă organizată de „Real Facebook Oversight Board”, un colectiv de asociații care acuză platforma că nu luptă suficient împotriva dezinformării, mesajelor de ură și campanii manipulative, care au repercusiuni în viața reală și în procesele democratice.

„Moderatorii sunt pasionați de munca lor și, aflându-se în prima linie, au o mulțime de idei extraordinare despre cum să facă rețeaua mai bună și mai sigură”, a continuat Allison Trebacz. „Acestea sunt în centrul afacerii Facebook și ar trebui tratate ca atare”, spune ea.

Facebook nu angajează în mod direct miile de moderatori de conținut din întreaga lume. Grupul californian folosește subcontractanți în Statele Unite și în întreaga lume pentru aceste sarcini care au devenit cruciale atunci când este acuzat în mod regulat că a servit drept platformă pentru grupuri violente și indivizi rasisti, în special.

"Ori de câte ori am încercat să fac față conținutului care denotă rasism sau chiar amenințări, mi s-a spus să mă aliniez. Sarcina noastră era să fim de acord", a mai spus Viana Ferguson, fost moderator. „Facebook trebuie să reformeze modul în care își scrie regulile și să asculte moderatorii”, spune Viana.

„Când veți fi în Senat săptămâna aceasta și veți vorbi despre tot ceea ce faceți pentru a proteja alegerile americane (...), veți vorbi despre munca noastră, veți spune că suntem 30.000 în lume (...) dar nu veți admite că refuzați să ne angajați direct, nu veți spune că subcontractanții ne plătesc prost”, a spus un moderator anonim, vorbind cu Mark Zuckerberg.

A ales să rămână anonim pentru că nu are voie să spună că lucrează pentru Facebook, „nici chiar familiei sale”. Majoritatea moderatorilor se află în aceeași situație.

Zuckerberg, Jack Dorsey (șeful Twitter) și Sundar Pichai (șeful Google), vor fi audiați miercuri de o comisie din Senat cu privire la secțiunea 230 din „Communications Decency Act”, o lege referitoare la libertatea de exprimare pe internet și responsabilitatea platformelor mari.