​Claudiu Năsui (35 ani), deputat USR, se află la al doilea mandat în Parlament si este propus să ocupe funcția de ministru al economiei în viitorul Guvern. În 2016 a fost consilierul ministrului de finanțe, în Guvernul Cioloș. Este deputatul care militează cel mai mult pentru impozit zero pe echivalentul salariului minim, idee care, deocamdată, nu poate fi pusă în aplicare având în vedere că ar crea o gaură bugetară de circa 10 miliarde de euro într-un an.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această idee este considerată o utopie, imposibil de pus în aplicare în următorii ani, mai ales că următorul Guvern va trebui să ducă deficitul bugetar de la peste 9% în 2020 la sub 3%, într-o perioadă foarte dificilă, marcată de criza sanitară și criza economică. Practic, Năsui militează pentru zero impozite și contribuții pe primii 2.230 de lei din salariu și aplicarea lor doar pe bucata din salariu care depășește un salariu minim. Adică, toți cei peste 5,5 milioane de salariați activi ar beneficia de o astfel de scutire. Însă contribuțiile pentru sănătate și pensie trebuie acoperite de undeva, iar bugetul statului nu poate suporta acum o povară atât de mare.

Potrivit CV-ului, Claudiu Năsui a fost înainte de a ajunge consilier de ministru, consultant la Five-Advisory Group (2015-2016). În perioada 2014-2015 a fost analist financiar la Banca Comercială Română. Între 2011 și 2014 a fost responsabil control intern la Muntentia Global Invest.

A studiat la Universitatea Paris Dauphine, unde a obținut licemța în Economie, și la Universitatea Luigi Bocconi, unde a obșinut un master în finanțe.

Potrivit declarației de avere, deține două apartamente în Franța, unul de 49 metri pătrați, achiziționat în 2007 și unul de 99 metri pătrați, achiziționat în 2016. Veniturile din chirii se ridică la 12.663 euro.

Deține mai multe conturi, totalizând circa 50 mii lei, 22 mii euro și 10 mii dolari.

Deține acțiuni de 77.428 lei la Banca Transilvania, acțiuni de 167.760 lei la Muntenia Global Invest și 80% părți sociale la Bio Carpatherra.

Declarația de interese arată că este președinte și membru fondator al Asociației Societatea pentru Libertate Individuală.

Potrivit Capital, tatăl parlamentarului este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, obținută în domeniul comunicaţiilor în Statele Unite. Numele lui Dorel Năsui este legat de afacerea „Motorola”. Captal mai arată că Dorel Năsui este proprietar alături de familie al grupului de firme American International Radio (AIR – Airadio – Ageximco), specializat în comunicaţii de tip radio şi servicii de tip GPS (global positioning systems).